Ez történik a testünkkel, ha tésztát eszünk

Az tény, hogy mértékkel fogyasztva, a tésztával csakis jót tehetünk testünknek.

null

A tésztát mindenki szereti, szívesen készíti, és fogyasztja, mert olcsó, ezerféleképpen variálható, és villámgyorsan teljes értékű fogás készíthető belőle. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire egészséges, vagy épp alakbarát, de az tény, hogy mértékkel fogyasztva, a tésztával csakis jót tehetünk testünknek – írja a Mindmegette.hu.

Energialöket

Mivel a testünk elsődleges üzemanyagforrásai az összetett szénhidrátok, ha gyorsan, nagy dózisban van energiára szüksége, ajánlott egy adag, ebben híresen gazdag tésztát elfogyasztanod. Amikor a szervezet nekilát feldolgozni a bevitt szénhidrátot, azt először glükózzá, azaz cukorrá alakítja, ami, ha bekerül a véráramba, azt felveszik a sejtek, és ATP nevű molekulákat képezve megkezdik az energiatermelést, ami aztán különböző feladatok ellátásában támogatják a testünket. A fel nem használt cukor aztán elraktározódik, jellemzően a májban és az izmokban, a következő felhasználási lehetőségig.

Jókedv

Az összetett szénhidrátok másik csodája, hogy stimulálják az agyban a szerotonin nevű anyag termelését, amit a köznyelv boldogsághormonként tart számon, a hangulatunkra gyakorolt kedvező hatása okán. De ezen felül, igen nagy részben a szerotonin felel a csontok egészségéért és sebgyógyulási folyamatokért is, így jó, ha tésztaevéssel indikáljuk a folyamatot.

A tésztát mindenki szereti, szívesen készíti, és fogyasztja
Fotó: Pixabay

Jóllakottság

A tészta laktat – ez nem kérdés, ám köztük is különösen az, amelyiket teljes kiőrlésű lisztből készítettek. Hogy miért? A magasabb rosttartalom okán. Persze a fehér, finomított lisztből készült tészták is képesek eltelíteni, ám a jóllakottság érzése sokkal nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkezik csak, és sokkal hamarabb el is múlik, mivel a finomliszt készítése során a gabona rostban gazdag maghéját eltávolítják, és bár így a végtermék gyorsabban feldolgozható a szervezet számára, hamarabb ki is ürül. A teljes kiőrlésű tésztából készült fogások emésztése lassabb, így a felszabaduló cukor is lassabban szívódik fel, megóvva szervezetünket a vércukorszint-ingadozástól.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Így melegítsük a hideg pizzát, hogy újra friss legyen!

Új sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy esetleg mások is jó hasznát veszik majd egy-egy olvasónk által kipróbált, jól bevált trükknek, mint most, hogy hogyan frissítsük a hideg pizzát.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.