Így lesz roppanós a sütni való kolbász

Egy disznóvágást vendégként végignézve a kolbász elkészítése leginkább bulinak tűnik, mintsem kemény munkának.

null

Egy disznóvágást vendégként végignézve, például a kolbász elkészítése leginkább bulinak tűnik, mintsem kemény munkának. Köszönhető mindez a jó böllérnek és csapatának, akik míg a vendégsereg szórakozik, addig az irgalmatlanul kemény meló nagy részét el is végzik. Nem hiába, ahol azért vágnak disznót, hogy a füstölőt és a hűtőszekrényt feltöltse a család, ott nincs helye a tétlen kéznek. Mészáros Balázs a Mindmegette Húsiskolájának különkiadásában most ebbe a világba nyújt betekintést receptek és más praktikák formájában – olvasható a mindmegette.hu-n.

Klasszikus sült kolbász
Fotó: mindmegette.hu

A munka természetesen attól is függ, hogy mennyire tapasztalt emberek dolgoznak a disznón, és azokon is, akik a szakemberek kezei alá dolgoznak. A Mindmegette Húsiskola különkiadásában Mészáros Balázs bemutatja a malac részeit, és egy istenien finom sütnivaló kolbász is elkészül közben. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen ezzel még nincs vége a disznóságoknak! Lesz itt még abált szalonna, májas hurka, sőt a hamisítatlan disznótoros világát is elétek tárja a séf a következő részekben. Ne maradjon le, csatlakozzon ön is a Mindmegette Húsiskolájához!

ELKÉSZÍTÉS

  • A húst és szalonnát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd egy közös edénybe tesszük.
  • A fűszereket pontosan kimérjük és összekeverjük a hús és szalonna csíkokkal.
  • A megtisztított fokhagymagerezdeket darálás közben adjuk a fűszeres hús-szalonna keverékéhez.
  • Az így elkészült darált kolbászhúst kézzel, óvatosan keverjük, de ne túl hosszan, különben túl kemény lesz a sültkolbász.
  • A tölteléket jól letömörítjük a kolbásztöltőbe, majd a meleg vízben kiáztatott bélbe töltjük a töltőcső segítségével.
  • A kolbászt 185 fokon 20 perc alatt készre süthetjük, vagy megfüstölhetjük, majd 2 heti szikkasztás után fogyaszthatjuk.
  • Az eredeti cikket és a videót IDE KATTINTVA láthatja.

    Elmaradnak a népszerű kolbásztöltő fesztiválok

    Tél végén rendszerint egymást érik megyénkben a kolbásztöltő fesztiválok, de a vírushelyzet miatt ezeket most nem lehet megrendezni. Sellyén idén már 13. alkalommal gyűltek volna össze az Ormánság Közösségi Ház udvarán a csapatok, hogy elkészítsék a térségre jellemző fehérhurkát és a többi disznótoros finomságot.

    Nagy Attila polgármestertől azonban a Baranya megyei hírportál megtudta, az esemény ebben az évben biztosan elmarad. Tavaly még megtartották, csak néhány héttel a fesztivál után vezették be a korlátozásokat.

    A Komlói Nemzetközi Kolbász­öltő Fesztivál a város egyik legjelentősebb rendezvénye. A megszokott időpontban ők sem tudják megtartani, de nem mondtak le róla teljesen, november 27-re halasztották az eseményt. Bíznak abban, hogy akkor már semmi akadálya nem lesz a szervezésnek.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.