Öregítő ételek, melyeket érdemes elkerülni

Természetesen csupa csábító finomságról van szó, melyek fogyasztását szépségünk érdekében nem árt moderálni.

null

Ha te is ránctalan, feszes és ragyogó bőrt szeretnél, akkor kezdjük a kerülendőkkel: természetesen csupa csábító, ámde öregítő hatású finomságról van szó, melyek fogyasztását szépségünk érdekében nem árt moderálni. És nem is olyan nehéz! – írja a Mindmegette.

1. Sült krumpli, hamburger és a társaik

Valójában az összes olyan ételt kerülni kellene, ami bő olajban sült, mivel ezek többsége jól magába szívja a zsírt. Azért ártanak a szépségnek, mert a túl sok telített zsírsav elősegíti a gyulladásokat, és még idősebb korban is pattanásokat, mitesszereket okozhat.

Nem árt tudni: a legtöbb esetben a házi koszt kivételesen vesztésre áll – az otthoni sült krumpli, de még a rántott karfiol is biztosan jobban magába szívja az olajat, mint az, amit a jobb gyorséttermekben vásárolhatunk. (Nekik ugyanis általában nagyon modern sütő és szűrőberendezéseik vannak.)

Mit lehet tenni:mivel a sült krumpli, a rántott sajt, és társaik túl finomak ahhoz, hogy egy életre le akarjunk mondani róluk, próbáljuk csak kéthavonta egyszer fogyasztani őket.

2. Fánkok, cukrászsütemények, cukrozott üdítők

Mindenki tudja, hogy a fánk és a cukrászsütemények, minél csokisabbak, minél töltöttebbek, annál finomabbak, ezért szeretjük őket annyira.

Nem árt tudni: a bennük rejtőző gyorsan felszívódó szénhidrátok, a fehér liszt, a fehér cukor és a zsiradékok olyan gyulladásos folyamatokat idézhetnek elő a szervezetben, amelyek többek között a bőrt is károsítják. A cukor ráadásul még a bőr feszességéért is felelős kollagén szintjét is csökkentheti.

Mit lehet tenni: jó hír, hogy mivel divatba jöttek a reformédességek, ma már sok-sok ötletet, receptet és reformhozzávalót találhatunk az elkészítésükhöz. Az „igazi”, vajas-cukros-krémes és feledhetetlen tortákat pedig hagyjuk meg a születésnapokra.

A nem kellően egészségesen nevelt állatokból származó húsok is öregítő hatásúak lehetnek
Fotó: pexels

3. A húsok

Aki nem túlsúlyos, vagy nem magas a koleszterinje, annak nem kell tartania még a vörös húsoktól sem, mert kis mennyiségben egészségesek. A húsnál a fő szempont, hogy lehetőleg antibiotikumok nélkül nevelt, szabad tartású csirkét, marhát, birkát, vagy sertést fogyasszunk.

Nem árt tudni: a szervezet nem tud mit kezdeni a sok mesterséges anyaggal, amit mindennapi életünk során magunkhoz veszünk, ezért fogyasztásukkal állandó allergiás bőrbajoknak, gyulladásoknak tesszük ki magunkat. Ezért jó, ha igyekszünk minél kevesebb mesterséges anyagot engedni a szervezetünkbe.

Mit tegyünk: nem kell mindennap húst enni, de amikor eszünk, akkor igyekezzünk minél jobb minőségűt fogyasztani belőle. Ne felejtsük el a halat. Mi, magyarok viszonylag keveset fogyasztunk belőle, pedig a legtöbb hal nagyon egészséges, és ráadásul gazdagok a többszörösen telítetlen Omega 3 zsírsavakban. Ez utóbbiak egyéb jó tulajdonságaik mellett csökkentik a bőr gyulladásait és ragyogóbbá teszik azt. (Figyelem: a panírozott halrudacskák túlnyomó része nagyon kevés százaléknyi halat tartalmaz.)

A teljes cikk, benne érdekességekkel az alkohol öregítő hatásáról ITT olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.