A legismertebb görög csőben sült fogás a muszaka. A padlizsánnal, paradicsommal, krumplival, hagymával, darált hússal készített ételnek rengeteg változata ismert. A rakott padlizsánt kedvünk szerint formálhatjuk, attól függően, hogy mit szeret a család és mi található a kamrában. A muszakában jó helyen van a cukkini, a gomba, a patisszon, a tök, de akár sárga- vagy fehérrépát is tehetünk bele. A rakott padlizsán egyik titka, hogy akkor lesz igazán finom a kész étel, ha a padlizsánrétegeket az összeállítás előtt kicsit külön – serpenyőben vagy sütőbe téve – is lesütjük. A muszakát készíthetjük vegán vagy vega módon is, ebben az esetben a hús, illetve a szaftosságért felelős besamel kerül kiváltásra.
A hússal készített rakottasnál bármilyen alapanyagból dolgozhatunk, nem feltétlen kell darált bárányhússal készíteni az ételünket, jó választás lehet a csirke-, sertés- vagy marhahús is.
A görögök kedvelik a filo tésztát, ami leginkább a mi rétestésztánkhoz hasonlít, bár annál valamivel vékonyabb. Ebből a tésztából készítik a különféle pitáikat, amelyeket sajttal, spenóttal, hússal, vagy épp spenótos sajttal töltenek. A morzsáló, forró tölteléket rejtő pita a burekek családjába tartozik, legismertebb változata a tyropita és a spanakopita. A tyropita főleg fetasajttal töltött, míg a spanakopitában nagyobb mennyiségű zsenge spenót is található. A pita titka a tészta ropogósságában rejlik, ami egyrészt adódik a tésztából, másrészt a görögök – a réteshez hasonlóan – gondosan lekennek minden egyes réteget valamilyen zsiradékkal (vajjal vagy olajjal).
A teljes cikk, benne a pastitsió bemutatásával ITT érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.