Du barry, királyi szeretőből karfiolos ételek névadója

Ahogyan a karfiol, úgy a gasztronómia történetébe névadóként bevonult Madame du Barry is hosszú utat tett meg a királyi udvarig.

null

A Madame Pompadour halálát követően az uralkodó kegyeibe férkőzött Marie Jeanne Bécu (1743–1793), a későbbi Madame du Barry, egy varrónő és egy ferences szerzetes törvénytelen gyermekeként született. Egyik szeretője Párizsba vitte az asszonyt, ahol őt szakácsnőként helyezte el, a lányát pedig taníttatta és kiemelte a szegénysorból.

Madame du Barry
Fotó: Wikipedia Commons

A szemrevaló fiatal hölggyé cseperedett Jeanne-ra felfigyelt Jean-Baptiste du Barry, és a pártfogásába vette. Mivel a lány nem volt nemesi származású, hozzáadta rokonához, Guillaume du Barry grófhoz, hogy elfogadtassa az arisztokrácia felső köreivel és bevezethesse a királyi udvarba. Valószínűleg Richelieu herceg emberei tervelték ki, hogy megismertetik a Madame Pompadour elvesztése miatt búslakodó királyt az érzéki szépségű teremtéssel. Az uralkodót az első találkozás alkalmával rabul ejtette a varázslatosan kék szempár és a szőke hajkorona, és egész lakosztályt bocsátott Madame du Barry rendelkezésére a versailles-i kastélyban.

A zárdától a Guillotine-ig

Az udvar nem bocsátotta meg a grófné alacsony származását, pedig ő kegyencnőként nem használta ki a befolyását, nem törekedett politikai befolyásra vagy hatalomra, jó ízléssel rendelkezett, művelt volt – Voltaire-rel is levelezett – és művészeket támogatott. Jószívűségét sorozatosan gúny tárgyává tették, és a király ajándékokkal, ékszerekkel, kastélyokkal, ruhákkal bőkezűen kárpótolta az elszenvedett sérelmekért.

Madame du Barry nem verte a fogához a garast, sőt: rövidesen Európa legköltekezőbb asszonyává vált. Szalonja előtt kalaposok, ékszerészek hada tanyázott, s fényűző pompa vette körül estélyein, vacsoráin.

A király halála után apácazárdába száműzték, majd a birtokain élt. A nagy francia forradalom idején a francia emigránsokat támogatta, és visszatért Párizsba. A jakobinus diktatúra alatt koholt vádak alapján ellenforradalmárként perbe fogták, elítélték és hiába könyörgött az életéért, a guillotine lecsapta a fejét.

A Dubarry születése

XV. Lajos állítólag rajongott a karfiolos ételekért, így elképzelhető, hogy Madame du Barry konyhájáról származik a nálunk Dubarryként emlegetett ételkészítési módozat, amely megkívánja a tejmártással meglocsolt, zsemlemorzsával megszórt, csőben sütött karfiolt. Vagy a kegyencnőről nevezték el – akkoriban ez nagy megtiszteltetésnek számított –, vagy talán ő maga találta ki, hiszen szakácsnő gyermekeként bizonyára maga is tudott főzni.

Tejmártással meglocsolt, zsemlemorzsával megszórt, csőben sütött karfiol
Fotó: FLICKR

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.