Édesszájú Európa: jellegzetes desszertek kontinensünkről

Európa egy, mégis sokféle: sok népből, sok kultúrából – és persze sokféle konyhából áll össze, melyekben izgalmas desszertek készülnek.

null

Európa egy, mégis sokféle: sok népből, sok kultúrából – és persze sokféle konyhából áll össze. És az a gyönyörű, hogy mindegyik más, mindből gazdagodhatunk. Lessük el néhány jellegzetes desszert receptjét! – írja a Lakáskultúra.

AUSZTRIA

Sacher-torta

Hozzávalók (16 szelet): 20 dkg vaj, 20 dkg csokoládé, 20 dkg kristálycukor, 6 tojás, 20 dkg liszt, vaníliás cukor, baracklekvár. A kikenéshez: kevés vaj, liszt.

Elkészítés: A vajat habüstben vagy mély porcelántálban habosra keverjük, hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Amikor simára kevertük, hozzáadjuk a lisztet és a keményre vert tojásfehérjét. Vajjal kikent, kevés liszttel megszórt tortaformába helyezzük a masszát, és negyven-hatvan percig sütjük. Amikor kihűlt, elsimítjuk rajta a felmelegített baracklekvárt, s amikor az is kihűlt, elkenjük rajta a csokoládéfondant-t.

A csokoládéfondant hozzávalói: 2 tojásfehérje, 15 dkg csokoládé, kevés vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor

Elkészítés: Felverjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a megreszelt csokoládét, a vaníliás cukrot és a porcukrot, s addig keverjük tűzön, amíg összesűrűsödik. Amikor kihűlt, elsimítjuk a torta tetején.

BELGIUM

Gofri

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 12 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg cukor, csipet só, 1/2 liter tej, reszelt citromhéj.

Elkészítés: A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudinggal, lekvárral nagyon finom.

A gofri vaníliafagylalttal is tökéletes desszert-párost alkot
Fotó: unsplash

BULGÁRIA

Medenk

Hozzávalók: 2 tojás, 1,5 dl cukor, 2 dl olaj, 6 evőkanál méz, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 dl liszt, 2 marék dió.

Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd az olajat hozzákeverjük. A mézet a szódabikarbónával elkeverjük, és a tojásos keverékhez adjuk, majd apránként a lisztet is belekeverjük. A tésztából gombóckákat formázunk, mini muffinformába vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mindegyik tetejére 1-1 dióbelet teszünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

CIPRUS

Lokma

Hozzávalók: 1,5 bögre tejpor, 0,5 bögre liszt, 1/2 kávéskanál sütőpor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 dl tej, olaj a sütéshez, a sziruphoz: 2 bögre cukor, 2 bögre víz, 1/2 kávéskanál őrölt kardamom, 8 db csillagánizs, 8 db szegfűszeg, 2 evőkanál narancsvirágvíz.

Elkészítés: A tejport, a lisztet, a sütőport összekeverjük, az olvasztott vajat és a tejet, összekeverjük. 10 perc pihentetés után féldiónyi golyócskákat gömbölyítünk belőle. Amíg a szirup fő és hűl, addig letakarva hideg helyre tesszük. A szirup hozzávalóit pár percig forraljuk, a narancsvirágvizet csak az utolsó lobbanásnál öntjük hozzá. Langyosra hűtjük, majd tálba szűrjük. Amíg a szirup hűl, bő, forró olajban kisütjük a fánkocskákat. Szalvétára szedjük, a felesleges olajat felitatjuk, majd beleszórjuk a szirupos tálba. Másnapig hagyjuk, hogy a fánkok megszívják magukat az édes, fűszeres nedűvel.

A teljes cikk, benne a többi európai ország desszert-receptjeivel ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.