Így készítsünk hercegnő burgonyát házilag

A krumpli a kedvenc köretünk, de főzve vagy sütve kicsit már unalmas? Az elegáns hercegnő burgonya sültek, szaftos húsok, halak mellé egyaránt kiváló.

null

A krumpli a kedvenc köretünk, de főzve vagy sütve kicsit már unalmas? Készítsük el kevés munkával látványosan! Az elegáns hercegnő burgonya sültek, szaftos húsok, halak mellé egyaránt kiváló – olvasható a mindmegette.hu-n.

Krumplin kívül csupán tojássárgájára, puha vajra, tejre, sóra és szerecsendióra, esetleg a recepttől függően mandulapehelyre lesz szükségünk. Lássuk, mire érdemes figyelni az elkészítés során.

1. BURGONYAVÁSÁRLÁS

Fontos, hogy lisztesre fövő krumplit vegyünk. Nem foghatunk mellé, ha sárga héjú vagy C jelölésű gumókat vásárolunk. Válogassunk nagyobb, dudoroktól mentes példányokat, mert ezeket egyszerűbb meghámozni, és gyorsabban végzünk a pucolással, mint apró szemű burgonya esetén.

2. FŐZÉS

A gondosan meghámozott krumplit daraboljuk durvára, és főzzük meg sós vízben a forrástól számított 15-20 perc alatt. Várjuk meg, hogy a leszűrt krumpliról elpárologjon a nedvesség. A profik a megfőtt burgonyadarabokat eloszlatják egy sütőpapírral leterített tepsiben, és a 120 fokra előmelegített sütőben szikkasztják 10 percig. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!

3. PÉPESÍTÉS

A krumplit még forrón nyomkodjuk szét burgonyatörővel a főzőedényben. Érdemes burgonyaprést használni, mert ekkor a pép biztosan nem marad darabos.

4. PÜRÉSÍTÉS

Tegyük át vagy préseljük a pürét nagy tálba, hogy levegőhöz jusson. Egymás után dolgozzuk bele a tojássárgájákat és a recept által előírt többi hozzávalót, majd keverjük simára.

Hercegnő burgonya
Fotó: youtube.com

 

5. BURGONYARÓZSÁK

Töltsük a kissé lehűlt pürét csillagcsöves habzsákba, és egymástól kellő távolságban nyomjunk azonos nagyságú halmokat sütőpapírral leterített tepsibe vagy sütőlemezre. Nincs habzsák? Nyomjuk ki a pürét levágott sarkú mélyhűtőzacskóból! Végül óvatosan ecseteljük be a burgonyarózsákat tejjel elkevert tojássárgájával, hogy szebb színük legyen, és süssük őket aranysárgára 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt.

6. ÜNNEPI PLUSZ

Sütés előtt szórjunk mandulapelyhet a megkent hercegnő burgonyákra, ettől lesz igazán fejedelmi a köret! A burgonyarózsákat finomra reszelt parmezánnal is meghinthetjük: gazdagabb sós ízt kölcsönöz és roppanós kérget képez a belül krémesen lágy masszán.

7. MARADÉKHASZNOSÍTÁS, TARTALÉKOLÁS

Előrelátóan hasznosíthatjuk a maradék főtt krumplit vagy krumplipürét, ha hercegnő burgonyához való masszát keverünk belőle, majd tálcára nyomjuk és lefagyasztjuk. Kb. 1 óra múlva bedobozolhatjuk vagy tasakokba porciózhatjuk. Forró sütőben bármikor kiolvaszthatjuk köretnek pár perc alatt.

Tipp: Turbózzuk fel a nyers masszát reszelt sajttal, és a kiolvasztott hercegnő burgonya villámgyors meleg vacsora lehet, ha salátával tálaljuk!

Az eredeti cikket receptet és képeket IDE KATTINTVA talál.

Íme Lord Byron töltött krumplija

Eláruljuk, mi köze van a világirodalom leghíresebb anorexiás költőjének egy nem éppen kalóriaszegény ételhez.

A romantikus költeményeiről, botrányos magánéletéről és ecetes diétájáról egyaránt híres Lord George Gordon Noel Byron (1788–1824) először a cambridge-i egyetemi évei alatt kezdett szigorú fogyókúrába. Egyrészt azért sanyargatta magát, hogy visszanyerje karcsúságát, másrészt úgy hitte, hogy a koplalástól kifinomultabb lesz az elméje. Mániákus fogyni vágyóként rendszeresen ellenőrizte a testsúlyát a londoni Berry Bros & Rudd borkereskedés függőmérlegén, hiszen abban az időben nem voltak személymérlegek. A feljegyzések szerint 1806-ban még 88 kg-ot nyomott, ám öt év alatt 32 kilótól sikerült megszabadulnia.

(A borítóképen hercegnő burgonya. Forrás: youtube.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.