Karcsúság és hosszabb élet: ezek a D-vitamin áldásos hatásai

A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére is hatással van.

egészségD-vitaminvitaminok2021. 04. 11. 13:30
null

Korunk egyik legnagyobb, mégis kevéssé ismert egészségügyi problémája a D-vitamin hiány. A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja – írja a Mindmegette.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elmondta, hogy a SOTE kutatócsoportja szerint a lakosság 95%-a D-vitamin hiányos a tél végére, ezért mindenféleképpen fontos, hogy pótoljuk ezt a hiányt!

– A napfényszegény időszakban szervezetünk alig, vagy egyáltalán nem termel D-vitamint, ezért pótlása elengedhetetlen. Azoknak, aki nyáron magas, 50-100 faktorszámú fényvédő szereket használnak, így akadályozzák a D-vitamin termelődést, nyáron is szükségük lehet D-vitamin pótlásra.

A D-vitamin legfontosabb funkciója a kalcium- és foszfátháztartás egyensúlyának biztosítása.

Az utóbbi években felismerték, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem szerepet játszik pl. a szervezet immunfolyamataiban. A D-vitamin D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) formájában fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A D2-vitamin forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A D3-vitamin túlnyomórészt a bőrben, napfény (UV sugárzás) hatására képződik, kisebb mértékben tartalmazza: halolaj, halak (tőkehal, lazac, makréla), tojássárgája, D-vitaminnal dúsított tejtermékek, máj. A D-vitamin szint nem elsősorban az étrendünktől függ: a magyar átlag étrenddel kb. 80 NE-t viszünk be naponta – mondta a szakértő.

Fotó: mindmegette.hu

A nyári napozáskor viszont rengeteget termel szervezetünk: fürdőruhában, enyhe bőrpír kialakulásához vezető egyszeri napozás hatására 10 000 – 20 000 NE D-vitamin termelődik, és túladagolástól sem kell tartanunk.

Jó tudni, hogy minél sötétebb a bőrszín, annál több napsugárzásra van szükség ugyanannyi D-vitamin termeléséhez. Rossz hír a rajongóknak, hogy a szoláriumok UV-A sugarai hatására nem gyártunk D-vitamint.

Súlyfelesleg = kevesebb D-vitamin?

Külföldi kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több mint 50 %-a a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel, ez a súlyfelesleg és a D-vitamin közötti kapcsolatra utal. Az utóbbi években derült ki az is, hogy D-vitamin receptorok nem csak a régen ismert szervekben – csontokban, belekben, vesékben – találhatók meg, hanem például az agyban és a zsírszövetben is.

„Az agyban található D-vitamin receptorok megléte azért érdekes, mert a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra, és akár az étvágyat is befolyásolhatja.”

Dr. Gajdács Ágnes szerint hasonlóan fontos a zsírszövetben található receptorok megléte is.

Sokan nincsenek tisztában vele, mennyi jótékony hatással bír szervezetünkre
Fotó: pexels

„A D-vitamin hiánya a leptin szintünkre is hatással van. A szervezetünkben a fehér zsírszövetünkben termelődő leptin hormon visszacsatoló feladatkört tölt be, a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztatja a központi idegrendszerünket. A leptin szint egyébként nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggést mutat. A leptin ezen kívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Ha a D-vitamin szintet rendezzük, akkor a leptin visszacsatolásos mechanizmus normalizálódik.”

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.