Most akkor mégsem káros a koleszterin? De, csak nem úgy!

Az étrend által bevitt koleszterin nem annyira veszélyes, mint ahogy eddig gondoltuk.

null

Különbséget kell tennünk az ételek által bevitt koleszterinek, és az emberi szervezet által termelt koleszterin között – állítja az Egyesült Államok szívbetegségekkel foglalkozó szervezete. A szakemberek mindeddig úgy gondolták, hogy nagyban növelik a szívbetegségek rizikóját a magas koleszterintartalmú ételek, ám a legújabb kutatás eredménye szerint egyáltalán nem mutat egyértelmű összefüggést a koleszterin-dús étkezés és az ebből adódó szívbetegségek nagyobb valószínűsége között.

Persze azért nem árt tisztázni néhány alapvető dolgot, mielőtt előkapnánk a sertés, vagy libazsíros bödönt, majd kanyarintanánk egy izmosabb szelet kolozsvári szalonnát a reggeli pirítós mellé.

A kutatás leginkább arra világít rá, hogy az étrend által bevitt koleszterin nem annyira veszélyes, mint ahogy eddig gondoltuk, ám a szervezetünk által termelt koleszterin továbbra sem ártalmatlan – sőt! Egészségünkre nézve továbbra is nagyon veszélyesek a telített zsírsavak, amit tényleg érdemes kerülni. A kettő viszont gyakran együtt jár.

Eddig a magas koleszterintartalmú ételektől legtöbbször óva intettek
Fotó: Pixabay

Tehát ez a szívbetegségekkel foglalkozó szervezet arra jutott, hogy ha megfontoltan fogyasztunk koleszterint, akkor a szervezetünk kevesebbet termel, így a testünk által előállított veszélyes koleszterin is kevesebb lesz. Ám a koleszterin-dús ételek fogyasztására ezen túl is érdemes figyelni, hiszen az ilyen ételek gyakran tartalmaznak telített zsírokat is, ami már kétség nélkül növeli a betegségek kialakulásának lehetőségét. Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy nem zavarodtunk össze egy picit, ám egy dologban szinte biztosan kiegyezhetünk; fő a mértékletesség, és minden rendben lesz.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Vissza az irodába: így vigyük magunkkal a salátát

Rendelt ebéd helyett otthonról vinnél saját készítésű salátát a munkahelyedre? Nem mindegy, mit és hogyan pakolsz a dobozba!

1. Csomagolás

Ne keverd össze reggel a salátát az öntettel! Merd a dresszinget a doboz aljára, majd rétegezd rá a hozzávalókat úgy, hogy a legnehezebbek kerüljenek alulra, és csak fogyasztás előtt rázd össze! Így megóvhatod a salátalevelek roppanós frissességét, mert nem fognak délig a dresszingben állni.

2. Citromcikk

Ne felejts el a dobozba tenni egy citromcikket! Öntet helyett a zöldsalátára csepegtetheted a levét, vagy felfrissítheted vele az esetleg fonnyadttá vált salátaleveleket.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.