időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Frontok és fejfájás: bevált házi praktikák, melyek segítenek

Forrás: Mindmegette
2021.05.13. 20:54
borítókép

A tavasszal gyakran váltakozó frontok bizonyára sokaknál váltanak ki akár migrénes fejfájást is.

Rengeteg oka lehet annak, ha úgy érzed, megint sajog a fejed – a tavasszal gyakran váltakozó frontok bizonyára sokaknál váltják ki ezt a kellemetlen tünetet. Míg a panaszok egyesekre váratlanul, minden előjel nélkül törnek rá, addig mások pontosan tudják, hogy mire kell vigyázniuk.

1. FRISSÍTŐ ZUHANY

Ha általában reggelente fáj a fejed, lehet, hogy túl alacsony a vérnyomásod. Kezd hideg-meleg vizes váltózuhannyal a napot! Engedd először a bokádra, a lábszáradra a hűvös vizet, majd fokozatosan szoktasd hozzá az egész tested. Ekkor válts át meleg vízre, majd megint hidegre, melegre. Mindig hideg vízzel fejezd be a zuhanyozást.

2. ILLAT NÉLKÜL

Az illatosított kozmetikumok gyakran váltanak ki fejfájást. Az illatanyagok ugyanis irritálják a szagérzékelést és ezáltal az egész idegrendszert. Néha nem árt félretenned akár egy hétre is a kedvenc kölnidet, hogy egy kicsit kitisztuljon a fejed. Fontos, hogy ilyenkor levegőillatosítót se használj a lakásban!

3. GYÓGYÍTÓ MELEG

Általában sokáig ülsz egy helyben az íróasztal fölé görnyedve? Ilyenkor könnyen elgémberedhet a nyakad, a vállad, és jelentkezhet akár fejfájás is, hiszen az ezen a részen található izmok vérellátása romlik. Enyhítsd a feszülést, a fájdalmat egy régi trükkel: főzz meg héjastul néhány szem krumplit, majd nyomkodd szét, tedd tiszta konyharuhába, és még melegen helyezd a válladra, vagy nyakadra. Így pihenj legalább egy negyedórát.

4. GYORS MASSZÁZS

A fejfájás-csillapító akupresszúrás pontok a szemöldök külső szélétől kb. 1,5 cm-rel kifelé és lejjebb találhatók. Enyhe nyomással kb. 5 percig masszírozd ezeket a pontokat. Használhatsz 1 csepp borsmentaolajat is, így még gyorsabban enyhülnek a panaszaid.

5. MAGNÉZIUM

A magnéziumhiány az izom- és idegrostok túlzott ingerlékenységéhez vezethet, ez pedig fájdalmat idézhet elő. Igyál magnéziumtartalmú ásványvizet, szerezz be patikákban kapható készítményeket.

A forró ital és a koffein kombinációja ádáz ellensége a fejfájásnak
Fotó: unsplash

6. JÖHET EGY KÁVÉ!

Ha egyébként nem élsz ezzel az itallal, most tegyél egy próbát vele, hiszen segít a fájdalomcsillapításban! Sőt, olykor már egy csésze friss fekete illatának belégzése is enyhítheti a görcsöt. Érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott ez a módszer.

7. NÖVÉNYI ERŐ

Hatásos természetes segítséget jelent fejfájás esetén a cickafarktea. A kakukkfüves fürdő is bevált gyógymód: 2 maréknyi friss vagy szárított füvet tegyél egy kádnyi meleg vízbe, és ejtőzz benne 20 percig. Ideges eredetű fejfájás esetén a citromfűtea ajánlott napi rendszerességgel.

8. LÉLEGEZZ MÉLYEKET!

Általánosan igaz, hogy az emberek többsége túl gyorsan és felületesen lélegzik. A vér oxigéntartalmának csökkenésére érzékenyen reagál az agy, emiatt megfájdulhat a fejed. Tudatosan irányítsd a belégzést a hasba, közben fejben lassan számolj el ötig. Ezután 5 másodpercig tartsd bent a levegőt, majd ugyanilyen lassan fújd ki. Ismételd meg tízszer.

A teljes cikk további módszerekkel a frontok okozta fejfájás ellen ITT érhető el.