Mikortól adhatunk húst a kisbabánknak?

A csecsemő főzelékéhez 7 hónapos kortól, már állati eredetű fehérjét is adhatunk.

null

Legértékesebb a természetes, háztáji környezetben nevelt, magokkal táplált baromfihús. A könnyebb emészthetőség érdekében célszerű fiatal állatok húsával főzőcskézni. Persze nem kell nagy adagokra gondolnunk. A feltétek mennyisége kezdetben napi egy kiskanál húspép. Ez az adag fokozatosan emelhető a csecsemőkor végére 5-6 kiskanálra. A húsokat nehéz megrágni, ezért egészen addig kapja turmixolva a baba, amíg nincsenek rágófogai.

A húspépet először cselesen érdemes a főzelékbe belekeverni, majd ha a kicsi már megszokta az új ízt, tálalható a főzeléke tetején is.

Ha már ügyesen rág és alul-felül is vannak fogai, egészen apró darabkákra szedve megkaphatja a húst, de ekkor ügyeljünk arra, hogy alaposan megrágja!

Kezdetben mindenképpen érdemes elkerülni a fűszerezést
Fotó: PEXELS

Elsőként csirkemellpéppel próbálkozzunk, amit nyugodtan adhatunk gyümölcsökhöz is. Almával, körtével és banánnal is nagyon finom, tápláló. A csirkemell után adhatunk pulykamellet, majd 8 hónapos kortól megismertethető a sovány disznóhússal, a marhahússal és hallal is. Szintén nyolc hónapos korától, de legfeljebb heti 1 alkalommal kaphat egy kis sovány baromfimájat. A hízott liba, kacsa mája zsíros, ezért nem adható a csecsemőknek!

Csirkehúspép

Folyóvízben alaposan mossuk meg a csirkemellfilét vagy a lebőrözött és kicsontozott csirkecombot. Addig főzzük kevés víz hozzáadásával, míg villával szétvágható lesz. A husit kevés főzővíz hozzáadásával turmixoljuk le.

Pulykahúspép

Folyóvízben alaposan mossuk meg a pulyka mellét. A hús szálaira merőlegesen szeleteld fel és klopfold ki. Addig főzzük kevés víz hozzáadásával, míg villával szétvágható lesz. A főtt pulykamellet kevés főzővíz hozzáadásával turmixoljuk le.

Húspüré

A legjobb alapanyag a sovány sertéscomb, a rövidkaraj, a szűzérme, vagy a zsírtalan marhaszínhús. A folyóvízben megmosott húst annyi vízbe tegyük fel főni, hogy a hús ússzon benne. Akkor főtt meg, ha villával szétvágható. A husit kevés főzővíz hozzáadásával turmixoljuk le.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.