időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Ebből tudhatod, hogy tökéletesen érett az avokádó

Forrás: Mindmegette
2021.06.15. 12:21
borítókép

A valóban érett avokádó a vajhoz hasonló állagú, könnyen szeletelhető, krémesen lágy, édeskés.

Avokádó sokféle létezik. Lehet a színe zöld, de barna is. Lehet a héja sima és érdes. Vannak apróbb és nagyobb példányok, körte formájúak és kerekded is. A boltok polcairól önmagában már ezért sem egyszerű kiválasztani a zamatos, érett és egészséges gyümölcsöt. Annyi bizonyos, hogy a valóban érett avokádó a vajhoz hasonló állagú, könnyen szeletelhető, krémesen lágy, édeskés, picit talán a dióra emlékeztet az íze. Inkább a zöldségekhez hasonlít, pedig valóban gyümölcs, amelyből például különlegesen finom avokádókrém készíthető.

Felhasználásának valójában csak a fantázia szabhat határt. Salátaként, krémlevesként, pizzafeltétként is remekül megállja a helyét, nem beszélve a hűsítő avokádó smoothie-ról, ami tökéletes napindító ital lehet, hiszen igazi energiabomba testnek, léleknek egyaránt.

Sokan biztosan találkoztunk már azzal a bosszantó problémával, hogy amikor megvettük az avokádót, az még vagy nagyon kemény és éretlen volt, vagy már túlérett és emiatt ki kellett dobni a felét.

Felhasználásának valójában csak a fantázia szabhat határt
Fotó: Pixabay

Honnan tudhatjuk tehát, hogyérett az avokádó?

Onnan, hogy egyszerűen lepattintjuk a szárát. Ha valóban érett és azonnal fogyasztható az avokádó, a szár helyén vajszínű pontot látsz. Ha még éretlen a gyümölcs, a szár helye biztosan zöld, illetve, ha már túlérett, akkor sötétebb, barnás árnyalatú lehet.

Ha eddig úgy próbált avokádót választani, hogy nyomogatta, kapargatta a héját a körmével, akkor most már tudja, létezik ennél jóval egyszerűbb és tényleg bevált megoldás. Persze, ha igazán zamatos gyümölcsöt szeretne vásárolni, érdemes a biominőséget választani. Igaz, hogy picit drágább, de az íze, az állaga, az érettsége miatt mégis jobban megéri, mint a nem biogyümölcsök. Ráadásul ezek az avokádók még nagyobbak is.

A teljes cikket IDE kattintva olovashatják!