időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Ez kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a grillparti

Forrás: Mindmegette
2021.06.30. 15:30
borítókép

Egy kerti sütögetésnek az a fő célja, hogy együtt legyünk, és hogy mindenki egyformán jól szórakozzon.

Egy kerti sütögetésnek az a fő célja, hogy együtt legyünk, és hogy mindenki egyformán jól szórakozzon, beleértve a házigazdát is, ezért az előre tervezés, mint minden bulinál, a grillparti esetében is kiemelten fontos – írja a Mindmegette.hu.

Az étel mennyisége

A legtöbb házigazda állandó parája az, hogy a vendégek nem fognak jóllakni, emiatt hajlamosak vagyunk igencsak túltolni a mennyiségeket. Egy grillpartin többfajta hús, köret és saláta is van, így semmiképp ne úgy számoljunk, mintha mindenből egy egész adagot venne mindenki, hanem az összképet nézzük, az étel összmennyiségét, és azt osszuk le a vendégszámra.

Húsból vendégenként nagyjából összesen 200 grammal kalkuláljunk, ha egy kicsit fölé lövünk, az nem baj, de ne induljunk ki abból, hogy mindenki eszik majd egy szelet csirkét, egy szelet tarját, egy szelet steaket, egyet-egyet az összes fajta grillkolbászból, meg a hamburgerből is, mert nem fognak!

Köretek

A húsok mellé gyakran készülnek egyéb köretek, krumpli, hagyma, padlizsán, cukkini, lapos kenyér, de miután vannak saláták is bőven, ezekből elég egy kisebb mennyiség, mint amit elsőre gondolnánk.

Az előkészítés

Írjon ütemtervet! Készítsen elő mindent még bőven a vendégek érkezése előtt! Pácolja be a húsokat, csinálja meg a mártásokat, tisztítsa meg és vágja fel a zöldségeket a salátákhoz és a sütéshez, keverje össze a salátaönteteket és ha lesznek, akkor készítse el vagy elő a desszerteket is.

A grillsütő

Egy átlagos méretű grillen meg tudunk sütni mindent egy akár 20 fős társaságnak, de a sütögetés így sok időt fog igénybe venni, így nagyobb társaságoknál szerezzünk nagyobb grillt vagy pár kisebbet. Mindig ellenőrizzük a buli előtt, van-e elég gáz, faszén vagy brikett, valamint nem fogyott-e el a begyújtókocka vagy -folyadék. Jó, ha beszerzünk pár ezer forintért egy begyújtókéményt is, hiszen az nagyban megkönnyíti a tűzrakást. A tüzet kezdjük időben megcsinálni, hiszen az étel a parázson sül a legjobban, sose tegyük a még lángoló faszénre, ahhoz pedig, hogy a parázs jó legyen, még egy gyakorlott tűzrakónak is kelleni fog 20-30 perc.

A felszerelés

Legyen elég tűzálló grillfelszerelés, húscsipesz, fogó és lapát, hiszen a műanyag kisvillával nem fogja tudni forgatni a húsokat! Egy kötény és egy pár kesztyű sem árt ilyenkor azoknak, akik a sütögető mellett állnak, némi alufólia, pár vágódeszka, egy guriga papírtörlő és egy éles kés is bármikor kellhet! Gondoskodjon megfelelő mennyiségű szemétzacskóról is! Nem árt, ha van kötszere és gyógyszere esetleges égések és csípések kezelésére!

Grillezni mindenki szeret
Fotó: Pixabay

A helyszín

Bár egy grillparti kinti esemény, ez nem jelenti azt, hogy a vendégek ne akarnának leülni valahova. Próbáljon meg a vendégek számához igazodó mennyiségű asztalt és széket szerezni, ha nincs elég, kérjen bátran a szomszédtól, de a vendégek is hozhatnak, ha jól állnak hordozható cuccokkal. Nagyobb eseményeknél érdemes sörpadokat és asztalokat is bérelni, ezek olcsóbbak, mint gondolná.

Az italok

Fontos, hogy legyen elég behűtött ital, és talán az is, hogy egy grillparti nem az óriási elhajlásokról szól. Legyen nálunk pár hűtőtáska, jégakkukkal, abban elég hideg sör, bor, üdítő a gyerekeknek, esetleg házi limonádé, szörp vagy jegestea. Gondoskodjunk sör- és bornyitóról! Vízből legyen bőven, savas és mentes is, és vegyünk egy zsák jeget, el fog fogyni!

Snackek

Sütögetésekre ritkán jönnek úgy vendégek, hogy minden azonnal kész van, így kisebb falatkákat kínálhatunk nekik, amik lehetnek sós rágcsák vagy zöldségek mártogatósokkal. A padlizsánkrém, humusz vagy kéksajtos mártogatós ilyenkor mindig nagy siker. Ne vigyük azonban túlzásba a nasik mennyiségét, hiszen nem az a cél, hogy a vendégek jóllakjanak vele!

Sütési hőfok és idő

Egy kezdő grillező nem biztos, hogy tudja, mikor és mennyi ideig süsse az adott ételt. Mindig várjuk meg, hogy a tűz parázzsá égjen. Az a legjobb, ha a faszenet úgy rendezgetjük, hogy a grillnek legyen meleg és kissé hűvösebb része is, így nagyobb mozgásterünk lesz és könnyebben tudjuk tenni-venni a sütnivalót ide-oda annak érdekében, hogy optimálisan süljön. A marhahúsokat nyugodtan hagyhatjuk angolosan, de a csirkét, disznót és egyéb húsokat bizony fontos alaposan átsütnünk! Ehhez ügyeljünk arra, hogy a grill ne legyen túl forró, mert akkor úgy járhatunk, hogy miközben a hús külseje már szénné égett, a belseje még mindig nyers.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Currys pulykasaslik, a grillpartik egyik királya

Az ízletes, nyári színekben pompázó pulykasaslik még finomabb lesz, ha legalább egy napra a nedves pácban hagyjuk a húst sütés előtt. Nem véletlen, hogy ez a kaja a grillpartik egyik kedvenc fogása, hiszen viszonylag egyszerű az elkészítése, a végeredmény pedig mennyei!

Tovább...