Ezektől az ételektől kaphatunk a legkönnyebben ételmérgezést

Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített vagy tárolt ételek miatt.

null

Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített vagy tárolt ételek miatt. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek a leginkább veszélyesek a nagy forróságban – olvasható a Mndmegette.hu cikkében.

HÚSOK

A strandolás mellett a másik leggyakoribb nyári program a sütögetés. Nincsen finomabb a grillen sült húspogácsánál, sasliknál vagy grillkolbásznál. Az ételmérgezések első számú oka a nem megfelelően átsütött hús. Grillezéskor hajlamosak vagyunk arra, hogy a húsnak a külső rétegét süssük meg, belül viszont kissé nyersre hagyjuk. Ez különösen a baromfihúsok esetében veszélyes, szalmonellát okozhatnak, míg a marhahús esetében az E. coli baktérium okozhat véres hasmenést.

Fotó: Pexels

Tanács: Szakemberek szerint legalább 74 Celsius-fokon kell sütni a csirkehúst vagy a hamburger húst, hogy a bennük lévő kórokozók elpusztuljanak.

SALÁTA

A boltokban kedvünkre válogathatunk az előre csomagolt saláták között és eszünkbe sem jut, hogy tálalás előtt megmossuk azokat. Ez pedig nagy hiba. A bébispenótba, a rukkolába, az endívia salátába vagy a jégsalátába is kerülhet szennyeződés a termelés során.

Tanács: Tegyük a salátát egy szűrőedénybe és jól mossuk át!

HÁZI FAGYLALT

Nagyon jól hangzik, hogy készítsünk otthon fagylaltot, de sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy szalmonellát kapunk tőle, mint ha vennénk egy doboz jégkrémet a boltban. Ha fagyit készítünk otthon, akkor csakis főzött pudingból vagy fertőtlenített héjú tojásból készítsük.

TOJÁS

A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius-fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz vagy majonézhez használjuk fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőben tartani az ételt.

DINNYE

Talán nem is gondolnánk, hogy ez a nyári finomság is mennyire veszélyes lehet. Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban többen sárgadinnye fogyasztása után lettek rosszul, néhányan meg is haltak. A dinnye lisztériával fertőzött volt.

Tanács: Mivel a baktériumok a külső héjban élnek, mindig mossuk meg a dinnyét felvágás előtt!

Az eredeti cikk az öt leggyakrabban ételmérgezést okozó ételről elérhető a Mindmegette oldalán.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.