időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Hogyan kerüljük el a mesterséges ételszínezékeket?

Forrás: Mindmegette
2021.06.02. 21:55
borítókép

Az ételfestékek egészségtelenek, de mit lehet tenni, ha piros, zöld, vagy fekete színű süteményt szeretnénk sütni?

A mesterséges ételszínezékek előállítása gyors, olcsó, a termékek tárolása könnyű, nincs ízük, illatuk, ezért alkalmazzák szívesen az élelmiszeriparban. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, lekvárok, bevonatok, kekszek, chipsek, kalácsok, ostyák, ömlesztett sajtok, pudingok, túrókrémek, jégkrémek – mind-mind tartalmaz mesterségesen előállított színezőanyagot, még ha nem is sejtjük. A fogyasztóvédő szakmai- és a civil szervezetek folyamatosan kérik az élelmiszeripart ezen színezőanyagok (és a tartósító-, valamint az emulgálószerek) elhagyására, de egyelőre csupán lassú mozgolódás mutatkozik ezen a kényes területen.

A mesterséges színezék káros hatása

Káros hatásukról kevés biztos információ áll rendelkezésre, hiszen az ún. long-term vizsgálatoknál emberöltőnyi idő szükséges a felhalmozódott hatások elemzésére. Jót teszel, ha minél kevesebbet fogyasztasz ezekből, de a gyerekeknél különösen figyelni kell arra, hogy kedvenc nasijuk tartalmaz-e mesterséges színezéket. Egy angol kutatási eredmény szerint azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen, a megengedett mennyiségben fogyasztottak mesterséges színezőanyagokat, kimutathatóan gyakoribb volt a hiperaktivitás, a koncentráció- és figyelemzavar.

A céklával csodás lilás-rózsaszínes árnyalatokat adhatunk ételeinknek, italainknak
Fotó: unsplash

Mit lehet tenni?

Tudatosan vásárolni: figyelni kell arra, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer landoljon a bevásárló kosarunkban, amely mesterséges színezéket tartalmaz, amelyek közül ezek lehetnek gyanúsak: E102, E104, E110, E122, E124, E127, E129, E170, E172, E173 színezőadalék és a nátrium-benzoát (E211). Ma már kaphatóak gyerekbarát- és bio ételfestékek is, amelyek összetevőit azért érdemes elolvasnod.

Főzz otthon, természetesen!

Az otthoni főzés nagy előnye, hogy egészen pontosan tudod, mi kerül az ételedbe. Ha pedig egy süteménynél, ételnél színezésre lenne szükség, akkor keresd a természetes megoldásokat – megmutatjuk hogyan! Arra azonban ügyelj, hogy a természetes ételszínezékek árnyalata kevésbé intenzív, tehát az arányokat ki kell tapasztalni.

A teljes cikk, benne az egyes színek eléréséhez szükséges ételekkel ITT olvasható el.