Halogatás
A mosogatás halogatása több szempontból is problémás, először is minél több az edény, annál nehezebb rászánnia magát az embernek a mosogatásra. Azoknak, akiknek kicsi a konyhájuk az is ismerős lehet, hogy ilyenkor majdnem ugyanannyi idő és energia a logisztikázás és a szennyes, majd tiszta edények rendezgetése, mint maga a mosogatás, hiszen egyszerűen nincs elég hely hova pakolni. Aztán ott van az a nyilvánvaló tény is, hogy a rászáradt szennyeződéseket sokkal nehezebb eltávolítani. Nem is beszélve arról, hogy a felhalmozott, esetleg együtt beáztatott szennyes edényeken sokkal jobban elszaporodnak a baktériumok. Tehát akárhogy is nézzük, nem éri meg halogatni a mosogatást.
Mosogatószer túladagolás
Ha az ember tempósan akar haladni a mosogatással, hajlamos lehet túl sok mosogatószert használni. Ez nem csak a pazarlás miatt lehet probléma, hanem azért is, mert, ha nem öblítjük le rendesen, könnyen rászáradhat a szer a poharakra vagy tányérokra. És nemcsak hogy csíkot hagy, de akár az ételeinkbe is belekerülhet.
Vízpazarlás
Aztán ott van a vízpazarlás kérdése. A mosogatógép egy program alkalmával mindössze 3 liter vizet használ el, amikor a csapnál mosogatunk, ennek akár a négy-ötszöröse is elfolyhat. Ezért érdemes lehet teleengedni a mosogatót és inkább abban mosogatni, az öblítéshez pedig egy lavórt használni, ha nem dupla a mosogatónk.
Fertőtlenítés kihagyása
Nagyon lényeges, hogy a mosogatót és a mosogatószivacsot is fertőtleníteni kell, hiszen mindkettő a baktériumok melegágya lehet. Ha ezt nem tesszük meg, akkor szennyes vízben áztatjuk és többek között szalmonella valamint E.Coli baktériummal törölgetjük az edényeinket és az evőeszközeinket. Nem hangzik túl jól, igaz?
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: PEXELS