A Mindmegette.hu összeállításaival mindig igyekszik arra törekedni, hogy a főzés mellett a hétvégéket is élvezni tudja az olvasó, és ne a konyhában ácsorgással szaladjon el a szabadidő. Persze ez könnyen megoldható úgy is, hogy valamelyik étteremből rendelünk ételt, ám az nem feltétlenül gyorsabb és persze egyáltalán nem olcsóbb. Arról nem is beszélve, hogy a házi mindig finomabb!
Lehet tavasz, nyár, ősz, vagy tél, szakadhat az eső, a hó, vagy süthet a nap hét ágra, teljesen mindegy, a hétvégi menü megvalósítását minden esetben komoly fejtörés előzni meg. Pont ezért jelentkezünk most is egy teljes napot lefedő dupla menüsorral. Ezzel egy pici segítséget nyújtunk a tervezésben, és talán nem azon kell gondolkozni, hogy mégis mit főzzön, a barátoknak, vagy a családnak lehetőleg úgy, hogy ne menjen rá az egész nap. Az "A", vagy a "B" menüre mozdul rá? A párosítás most sincs kőbe vésve, nyugodtan lehet kreatív!
"A" MENÜ
HAGYOMÁNYOS LEBBENCSLEVES
Hozzávalók: 10 dkg füstölt kolbász, 10 dkg császárszalonna, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemzöld, 2 db krumpli, 10 dkg lebbencstészta, 1 kk pirospaprika, 1,5 l víz, 1 tk kömény, sertészsír (opcionális).
Elkészítés:
- A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát kicsi kockákra vágjuk, aztán a vöröshagymát és a fokhagymát is alaposan felaprítjuk. Ha ezzel elkészültünk, jöhet a sárgarépa és a petrezselyemgyökér, amit karikákra, a krumplikat pedig kockákra daraboljuk.
- A felkockázott szalonnát egy nagyobb edénybe tesszük, majd kevergetve sütjük pár percig. Ha már zsírt eresztett és picit megpirult, kiszedjük a fazékból és félretesszük. A visszamaradt zsiradékba beletesszük az összetört lebbencstésztát, aztán megpirítjuk. Ha már aranybarna, akkor kivesszük és félretesszük.
- Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ha szükséges, egy kevés sertészsírral pótoltuk a zsiradékot a fazékban. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát, és a petrezselyemgyökeret, majd pár perc után az apróra vágott fokhagymát, a felkarikázott kolbászt is. Megszórjuk a pirospaprikával, majd jól összekeverjük.
- Miután felöntöttük a vízzel, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a köményt, majd további 2 percig főzzük a zöldségeket.
- A korábban már megpirított tésztát, és a felkockázott krumplit hozzáadjuk a leveshez, aztán kb. 5-10 perc alatt készre főzzük. Végül beletesszük a kisütött szalonnakockákat is, majd tálaláskor megszórjuk ízlés szerint petrezselyemzölddel.
PAPRIKÁS KRUMPLI ROPPANÓS VIRSLIVEL
Hozzávalók: sertészsír, 1 szelet szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 ek pirospaprika, 1 db paradicsom, 1 kg burgonya, só, bors, kömény, víz, 4 szál bécsi virsli.
Elkészítés:
- A krumplikat miután megpucoltuk, megmossuk, aztán felkockázzuk, vagy felkarikázzuk. Az apróra vágott szalonnát kevés zsiradékon megpirítjuk, majd amikor már szép barna, a felaprított vöröshagymát is hozzáadjuk és megdinszteljük.
- Ha ezzel elkészültünk, lehúzzuk a tűzről a fazekat és megszórjuk a pirospaprikával. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, majd a felkockázott krumplit és a paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, aztán annyi vizet öntünk rá, amennyi pont ellepi a fazék tartalmát.
- Rendszeres kevergetés mellett puhára pároljuk a krumplit, aztán a vége felé a felkarikázott bécsi virslit is beletesszük. Nem muszáj karikára vágni a virslit, nagyobb darabokban is a paprikás krumplihoz adhatjuk. Friss kenyérrel és kovászos uborkával kínáljuk.
MEGGYES SPORTSZELET, AZ ELRONTHATATLAN DESSZERT
Hozzávalók:
- A sportszelethez: 4 ek holland kakaópor, 1 tk rumaroma, 15 dkg meggy, 0,5 bögre tej, 3 bögre darált keksz, 12 dkg vaj, 0,5 bögre cukor.
- A csokoládébevonathoz: 20 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj
Elkészítés:
- A meggyes sportszelet elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a kakaóport és a rumaromát, majd hozzáadjuk a kimagozott meggyet és a tejet, végül a darált kekszet is hozzádolgozzuk.
- A vajat és a cukrot mikróban összemelegítjük addig, míg fel nem olvadnak, majd a kakaós masszához keverjük.
- A sportszelet masszáját kisebb méretű (kb. fél gáztepsinyi) tepsibe simítjuk, majd hűtőbe tesszük addig, ameddig a csokoládébevonatot elkészítjük.
- A csokoládét az olajjal a mikróban összeolvasztjuk, majd ráöntjük a tepsibe simított masszára. Alufóliával beborítjuk, majd hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul.
- Forró vízbe mártott késsel szeletekre vágjuk, és úgy tálaljuk.
A "B" menüért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!