Az egyszerű kelt tészta géppel bedagasztható, ráadásul percek alatt megsüthető egy serpenyőben.
Mi kell hozzá?
A búzafinomliszt egy részét tönköly- vagy rétesliszttel helyettesítheted. Friss élesztő felfuttatásához nélkülözhetetlen egy pici cukor. (A szárítottat elég langyos vízben feloldani.) Egyes receptek sütőport is előírnak, mások mellőzik az élesztőt. A naant egy kevés natúr joghurt teszi puhán ruganyossá. Sűrűt használj (legjobb a görög), mert a vizes kezelhetetlenné teszi a tésztát. Szükség esetén textillel bélelt szűrőben hagyd lecsepegni, hogy besűrűsödjön. Kell még só, továbbá szükséged lehet némi (olíva)olajra, valamint tisztított vagy olvasztott vajra (ghíre).
Ízesítői
A vacsorára friss melegen feltálalt kenyérkéket megszórhatod reszelt sajttal, megkenheted tejföllel, tisztított vagy olvasztott vajjal, esetleg olívaolajjal. Kenés után meghintheted durva szemű tengeri sóval, hántolt vagy fekete szezámmaggal, feketehagyma-maggal (ázsiai boltból), valamint aprított zöldfűszerekkel. A vajba vagy az olajba présen átnyomott fokhagymát keverhetsz.
Így készül Indiában
Az eredeti indiai naan kenyeret hagyományosan tandoori kemencében sütik. A módszert a mogul katonák találták ki a 16. században, akik félig földbe ásott agyagkemence – vagyis tandoori – alján faszenet izzítottak, majd a belsejében nyárson zöldséget sütöttek, az oldalára pedig lepénykenyereket tapasztottak, hogy hadjárat idején is meleg vacsorát ehessenek. Elvonulásuk után a hátrahagyott kemencéket a helyi lakosság kezdte használni és népszerűsíteni.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: PEXELS