Thaiföld íze
Méltán világhírű a thai konyha: egyszerűen elkészíthető, pikáns és könnyű fogások jellemzik. Bámulatba ejtő, ahogy az utcán lévő kis bodegákban párosítják a zöldségeket, vagy amilyen rutinnal fűszerezik az ételeket. Az itt készülő finomságok nem igazán hasonlítanak az otthon kapható thai fogásokra.
Evés közben így kell tenni
A thaiföldiek számára rendkívül fontos, nem illik a villát evésre használni, az csak arra szolgál, hogy a kanálra felsegítsük vele az ételt, illetve, hogy abból a fogásból, amiből közösen esznek, nem illik elvenni az utolsó falatot. Az ételek általában egyszerre érkeznek és nem fogásonként. Az étkezések mindig közösen zajlanak és valamennyi fogást egyszerre tálalják: mindenki abból vesz, amiből szeretne. Az evés a thaiföldiek számára egy családi, baráti rituálé: együtt élvezik az élet adta ízeket.
Nem hízlal!
Az erős fűszerezés jellemző a thai konyhára: csili, citromfű, koriander, gyömbér, fokhagyma, galangagyökér, bors, fokhagyma és a kókusztej mindennaposak a hétköznapi thai gasztronómiában, mégsem hízlal. Hogy miért? Mert a thai konyha nem ismeri a fehér cukrot, a fehér lisztet, rengeteg ropogós zöldséget kínál, desszert gyanánt pedig friss gyümölcsöt.
A kedvenc: Roti!
Ez a palacsintaszerű thai édesség vékonyabb tésztájú, banános finomság. A déli muszlimok nemzeti eledele mézzel és kókusztejjel. A helyiek ugyanazt eszik reggel, mint délben és este: tésztát vagy rizst szószokkal, csirkével, vagy kacsával, rákkal, ropogós zöldségekkel. A fűszerezés és a feltét teszi különbözővé a fogásokat.
A teljes cikk ITT olvasható el.