A mákos guba az egyik legnagyszerűbb maradékmentő recept, hiszen szikkadt kifli az alapja, ráadásul gyorsan összerakható és nagyon finom. Videón mutatjuk az elkészítését – olvasható a Mindmegette cikkében.
Kifli, tej, cukor, mák, ezek az alap mákos guba hozzávalói. A kifli lehet szikkadt is, de legyen jó minőségű, ahogy a tej is inkább 2,8 vagy akár 3,5% zsírtartalmú. Vannak, akik vészhelyzetben kenyérből készítik, de kaláccsal is nagyon finom, ha éppen abból van otthon.
A tejet érdemes vaníliával ízesíteni és a citrom sem rossz választás hozzá, de
ha különleges gubát szeretnénk kipróbálni, narancshéjjal, mazsolával, de akár aszalt áfonyával vagy más gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk.
Az eredeti mákos guba élesztős tésztával készült. A megkelt tésztából ujjnyi vastag rudakat kell formázni, ezt darabokra vágni, de vannak, akik egyben megsütik a rudakat, mézzel édesítik, és ezután szórják meg mákkal.
Mi most megmutatjuk az alapreceptet, ami kevés vesződséggel jár.
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 9 db szikkadt kifli
- porcukor
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Flickr