Ilyenkor jó, ha eszünkbe jut a rizssaláta, amely elkészítéshez mutatunk praktikus megoldásokat – olvasható a Mindmegette cikkében.
Az olaszok által előszeretettel fogyasztott rizssaláta kiváló megolás lehet hó végén, ráadásul ha ügyesen továbbgondoljuk és alakítgatjuk az alap salátánkat, akkor a rizssaláta egész nyáron elkísérhet bennünket. A rizssaláta nem kifejezetten főétkezés mellé kínált tétel, inkább afféle könnyű ebéd, egyszerű, gyors, de viszonylag tartalmas vacsora, ahol a rizs ugyan fontos szerephez jut, de nem csak az aratja le a babérokat.
Így válasszunk rizst
A rizssaláta alapja értelemszerűen a főtt/párolt rizs. A salátához legjobb, ha kevésbé tapadós, pergő szemű riszt használunk, amely jól eloszlik a hozzá adott anyagok között, nem ül meg szétválaszthatatlan csomókban. Az olasz rizssalátában a legtöbb esetben található valamilyen hús vagy hal, többféle zöldség kerül bele, s az egészet egy izgalmas, ecettel vagy citromlével finoman savanyított salátaöntet egészíti ki.
Bolondítsuk bármivel
A rizssalátánkban azonban bármi kerülhet, ha egyszer ráéreztünk az ételben rejlő egyensúlyra, onnantól kezdve könnyedén tudunk vele bánni. A főtt rizs alapra szerkeszthetünk tonhalas, szardíniás, füstölt lazacos, előző napi grillezésből maradt hideg pisztráng/durbincs/kecsege filével készített salátát. Ugyanígy a sült csirkéből megmaradt hús is jó helyen van ebben az ételben.
Zölséget is tegyünk hozzá
A felhasznált zöldségek körét szintén a hűtő, a kamra és a hiperszuperek kínálata alapján állíthatjuk össze, a salátánkba kerülhet például főtt kukorica, zöldborsó, párolt gomba, kapribogyó, olajbogyó, gyöngyhagyma, sonkahagyma, rukkola, bébispenót, madársaláta vagy akár tépett jégsaláta, esetleg római saláta.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.