A vadhús, a legtöbb helyen, csak karácsonykor kerül az asztalokra - egyrészt mert nem kapható minden sarki hentes üzletben, és emiatt viszonylag drága, másrészt, mert nem mindenki mer nekiállni az elkészítésének. Pedig a vadak húsa nagyon egészséges: alacsony víztartalommal, és esszenciális zsírsavakban gazdag, magas fehérjetartalommal bír, miközben zsírtartalma alacsony, zsírsav összetétele az emberi egészség megóvása szempontjából kedvező. Ásványianyag-tartalma kiemelkedő a húsfélék között: főleg foszfort, vasat, cinket és szelént tartalmaz, emellett magas a B-vitamin tartalma, de A és D-vitamin is benne bőven.
A vadak az életmódjuknak köszönhetően legfeljebb télire raktároznak zsírszövetet. A vadon élő állatok húsa nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az omega-6 és az omega-3. Egy adag vadhús körülbelül 110–130 kalóriát, 2 gramm zsírt és 25 gramm fehérjét tartalmaz.
S ha mindez nem lenne elég, a vadhús fogyasztásával a legfenntarthatóbb húsfogyasztást támogatjuk, ugyanis a vadgazdálkodásokban a vadászatokkal az élőhely fenntartását, és a fajok megmaradását segítik. A vadon élő élőlények környezettel alkotott szimbiózisa nem hasonlítható az iparszerű állattartás környezeti hatásaihoz.
MELYIK VADHÚS MIRE JÓ?
A vadhúsok íze különböző, ami egyrészt a vad fajtájától függ, másrészt attól, hogy melyik évszakban ejtették el az állatot. A hús színe sem egyforma: a fiatal vadé halványvörös, az öreg állaté sötétvörös. A fiatal és a nőstény állatok húsa mindig finomabb és jobb minőségű.
A vadhúst két csoportra oszthatjuk: első- és másodosztályúra. Az első osztályú, a minőségi hús: a hátsó comb és a hát húsa. A másik csoportba a lapocka, szegy és a nyak tartozik.
ŐZHÚS
Nemes, durva rostozatú hús. Nagyon alacsony márványozottság, karakteres ízek jellemzik. Sültek, steakek és pörköltek kitűnő alapanyaga.
SZARVASHÚS
A szarvas a vadak királya. Húsa zsírszegényebb, mint a szarvasmarháé, fehérjetartalma pedig magasabb. Medium steaket, bécsi szeletet, hamburgerpogácsát és pörköltet is készíthetünk belőle.
VADDISZNÓHÚS
Kitűnő választás pörkölthöz, rántott húshoz, kemencés ételekhez, de darált húsként is felhasználhatjuk. Alacsonyabb a zsírtartalma, intenzívebb az íze. A fűszerekkel csínján bánjunk!
A vadhúsok elkészítési módjairól (pácolás, főzés) a teljes cikkben olvashat!