Így készíthetünk tökéletes burgonyalepényt!

Hívhatjuk tócsninak, rösztinek vagy lepcsánkának, a lényegen nem változtat...

null

...így is, úgy is finomak, egyszerűen elkészíthetők, és mindnek reszelt krumpli az alapja – írja a Mindmegette.hu.

Krumplifajták

Ha tanácstalan, válasszon általánosan felhasználható B típusú burgonyát, amely omlósabb, mint a kifejezetten sütésre ajánlott A jelű, de nem fő szét az elkészítés során, mint a főzelékhez vagy püréhez való C jelzésű. Jelzés hiányában a héj színe is eligazíthatja – a sárga fajták sütéshez, a pirosak inkább főzéshez ajánlottak. Nagyobb szemeket válogasson, mert ezeket könnyebb lereszelni!

Nyersen vagy főzve?

A meghámozott nyers krumplit finomabbra reszelheti, mint a főttet. Utána nyomkodja ki belőle a felesleges nedvességet! 

Főtt krumpli használata esetén a burgonyalepény rövidebb idő alatt megsül, mint a nyersből készített. Ne használjon hozzá lisztesre fövő C típusú burgonyát, mert az első érintésre szétesik!

Reszelni muszáj

A legkényelmesebb megoldás, ha a meghámozott és durvára darabolt burgonyaszemeket bedobálja a robotgépbe. Ha nincs zöldségreszelő feltéttel ellátott masinája, akkor vegye elő a jó öreg négyoldalas kézi reszelőt!

Fotó: Pixabay

Gyümölcscentrifugával inkább ne próbálkozzon, mert bár igaz, hogy egyúttal a felesleges létől is megszabadítja a nyers krumplit, a pép túlságosan finom lesz. Ha időspórolás miatt mégis ehhez folyamodik, kevesebb lisztet tegyen a tésztamasszába, vagy lazítsa némi kinyert lével, máskülönben a lepény nyögvenyelős lesz.

Mi legyen a maradékkal?

A lepénykék letakarva 2-3 napig gond nélkül eltarthatók a hűtőben, hosszabb távon pedig fagyasztva tárolhatók. A szokásos módon előre megsütött darabokat jól itassa le konyhai papírtörlőn, majd helyezze őket egymás mellé egy tálcára úgy, hogy ne érintkezzenek. Ezután fagyassza le, végül bedobozolva vagy -zacskózva helyezze el a mélyhűtőben. Fogyasztás előtt fagyosan tepsibe rakva tegye be a lepénykéket 200 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre, vagy felhevített serpenyőben melegítse fel ropogósra 3-4 perc alatt.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.