...így is, úgy is finomak, egyszerűen elkészíthetők, és mindnek reszelt krumpli az alapja – írja a Mindmegette.hu.
Krumplifajták
Ha tanácstalan, válasszon általánosan felhasználható B típusú burgonyát, amely omlósabb, mint a kifejezetten sütésre ajánlott A jelű, de nem fő szét az elkészítés során, mint a főzelékhez vagy püréhez való C jelzésű. Jelzés hiányában a héj színe is eligazíthatja – a sárga fajták sütéshez, a pirosak inkább főzéshez ajánlottak. Nagyobb szemeket válogasson, mert ezeket könnyebb lereszelni!
Nyersen vagy főzve?
A meghámozott nyers krumplit finomabbra reszelheti, mint a főttet. Utána nyomkodja ki belőle a felesleges nedvességet!
Főtt krumpli használata esetén a burgonyalepény rövidebb idő alatt megsül, mint a nyersből készített. Ne használjon hozzá lisztesre fövő C típusú burgonyát, mert az első érintésre szétesik!
Reszelni muszáj
A legkényelmesebb megoldás, ha a meghámozott és durvára darabolt burgonyaszemeket bedobálja a robotgépbe. Ha nincs zöldségreszelő feltéttel ellátott masinája, akkor vegye elő a jó öreg négyoldalas kézi reszelőt!
Gyümölcscentrifugával inkább ne próbálkozzon, mert bár igaz, hogy egyúttal a felesleges létől is megszabadítja a nyers krumplit, a pép túlságosan finom lesz. Ha időspórolás miatt mégis ehhez folyamodik, kevesebb lisztet tegyen a tésztamasszába, vagy lazítsa némi kinyert lével, máskülönben a lepény nyögvenyelős lesz.
Mi legyen a maradékkal?
A lepénykék letakarva 2-3 napig gond nélkül eltarthatók a hűtőben, hosszabb távon pedig fagyasztva tárolhatók. A szokásos módon előre megsütött darabokat jól itassa le konyhai papírtörlőn, majd helyezze őket egymás mellé egy tálcára úgy, hogy ne érintkezzenek. Ezután fagyassza le, végül bedobozolva vagy -zacskózva helyezze el a mélyhűtőben. Fogyasztás előtt fagyosan tepsibe rakva tegye be a lepénykéket 200 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre, vagy felhevített serpenyőben melegítse fel ropogósra 3-4 perc alatt.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!