Szatmárban 10 másodperc alatt kopasztanak meg egy szilvafát

Elég jónak mondható az idei szilvaszezon, a gyümölcs felvásárlási ára a tavalyitól nem sokban tér majd el.

null

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már javában zajlik a szilva betakarítása, a rázásos technikával egyetlen fáról akár 10 másodperc alatt is összegyűjthető a termés - olvasható a mindmegette.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

2020-ban a virágzásban érte a fagyás a gyümölcsösöket, a szilvát három alkalommal is, ami miatt jócskán elmaradt a termés a várakozásoktól. Az előző évvel ellentétben az időjárási viszonyok idén már kedvezőek voltak, mert bár a szárazság és a légköri aszály okozott némi fejfájást a gazdáknak, nem fagyott le a szilva, tehát minden adott volt egy eredményes betakarításhoz.

HOGYAN RÁZZÁK A SZILVÁT SZATMÁRBAN?

Ahogy az ország több pontján, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rázzák a szilvát ősszel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a traktorvontatású betakarítógépek rendelkeznek egy nagy, fogókaros szerkezettel, ami elvégzi a munka dandárját.

A traktor vontatású rázógép minden egyes hidraulikus eleme külön szabályozható. Első lépésben a traktorsofőrje a fülkébe behelyezett kamerának köszönhetően pontosan áll meg az aktuális fánál, majd a ponyva kihelyezésre kerül gépileg a gyümölcsfa korona alá. Ezt követően a fogókart ráirányítjuk az aktuálisan betakarítandó fa törzsére, a gumipofával ráfogunk,majd ezt követően a rázógép rezgéseket visz át a szilvafára, a termés ezáltal lehullik. A lehullott gyümölcsöt rázógép ponyvája a futószalagra juttatja, majd ezt követően a tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A betakarított gyümölcsöket ládákba és konténerekbe helyezzük

– magyarázta Saliga Csaba növényvédelmi szakember.

A munka rendkívül sebesen halad, mert ha minden feltétel adott, akkor akár 15 másodperc alatt is betakarítható a szilva egy-egy fáról. Gazdaságunkban már az elena betakarításánál tartunk, ami a legkésőbb érő szilvafajtánk. Hála az időjárásnak, az elmúlt hetek melege nagyon sokat lendített a folyamaton, és a hónap vége előtt be is fejeződik a szezon

– tette hozzá.

MILLIÓSZÁMRA KÉSZÜL A BEFŐTT ÉS A LEKVÁR

Az Agricolae Kft. két fő vezérterméke a szilvabefőtt és a szilvalekvár. Jámbor László, a cég külkereskedelmi munkatársa elmondta, a befőtt esetében közel 80 százalékos érettségi fokon a legcélszerűbb betakarítani a szilvát. Miután a termés beérkezik, végig megy a szártépőn, majd optikai válogató alatt, ezt követően történik a magozás és a felezés. A folyamatokat követően üvegbe töltés következik majd a felöntő lé, hőkezelés, ami során fizikai nyomásnak van kitéve, így ha túlérett állapotban lenne, akkor a szilva szétesne az üvegben.

A lekvár esetében más a helyzet, hiszen minél érettebb a szilva, annál magasabb a cukorfoka és annál ízesebb lesz a késztermék is.

A teljes cikket elolvashatja a Mindmegette oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.