Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy kivajazott, hőálló tálba tesszük. Megszórjuk barnacukorral és a narancs lereszelt héjával, majd a fél narancs kifacsart levét is ráöntjük. Meghintjük fahéjjal és vanília aromát csepegtetünk rá. Az így beízesített almákat a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 15 percre.
- Amíg az almák sülnek, elkészítjük a morzsát. A hideg (!) vajat egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Ha egységes, morzsás állagot kaptunk, jöhet hozzá a cukor, a sütőpor, a narancs levének másik fele és egy kevés fahéj. Hogy a morzsánk igazán ropogós legyen, ezt még felturbózzuk egy kis bolti zabkeksszel. Ebből 2-3 db-ot egy marék mogyoró társaságában mozsárban összetörünk - vagy késes robotgépben lezúzunk - és hozzáöntjük az almás süti tésztájához. Hozzáadunk egy csipet sót és szépen összeforgatjuk az egészet.
- Az almát kivesszük a sütőből, majd az egészet befedjük a morzsával. Mehet vissza a sütőbe: 180 fokon további 20 percig sütjük.
- Az öntethez, a cukrot és a vizet egy nyeles edénybe öntjük, és alacsony lángon szirup sűrűségűre forraljuk.
- A tejszínhez hozzákeverjük a tojássárgáját, jól kikeverjük, majd a cukorszirupból egy keveset hozzáöntünk a tojásos tejszínes keverékhez, végül az egészet visszaöntjük a szirupba (hőkiegyenlítés).
- Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ügyelve arra, hogy a végeredmény ne egy tejszínes, cukros rántotta legyen. Ha már kellően besűrűsödött, hagyjuk kihűlni, majd öntsük hozzá a bourbont. Tálaláskor a crumble-re egy gombóc fagylaltot teszünk, és meglocsoljuk a bourbonös öntettel.
Nézze meg pontosan, hogyan készül:
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Kiemelt kép: Mindmegette