A sörfőzésben jeleskedő népek közül a bajorok nemcsak a világ legnagyobb sörünnepével tűnnek ki, hanem számos sörös receptjükkel is – olvasható a Mindmegette cikkében. Sörrel készült leveseik valódi folyékony kenyerek, hiszen ilyen tápláló eledelt eredetileg a hosszú vallási böjtök idején fogyasztottak a szerzetesek. A receptek a kolostorokból terjedtek el a nép között.
Így főznek sörrel
- Sütéshez-főzéshez az ételek jellegének megfelelően használnak világos, barna és baksört, újabban pedig alkoholmentes söröket is.
- A hús alá öntött sörtől olyan omlósak és ízletesek a sültjeik.
- Főleg a pilzeni típusú söröket salátaöntetbe, pácba keverik – például így:
Sörös pácban marinált, grillezett kecskesajt tésztasalátához (4 adag)
Hozzávalók
- 3 ág kakukkfű
- 1 kis üveg (0,33 l) pilzeni típusú sör
- 7 ek zöldfűszerecet
- 1 tk méz
- 4 kis korong friss kecskesajt
- só
- 4-5 ek repceolaj
- 20 dkg tojásos csavart tészta
- 2 csokor rukkola
- 1 fej radicchio saláta
- 1 csokor snidling
- 2 ek csemegemustár
- bors
Elkészítés
- A kakukkfüvet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. A sört összekeverjük 1 tk kakukkfűvel, 2-3 ek ecettel, a mézzel és némi borssal. Belehelyezzük a sajtkorongokat, és 1-2 órán át pácoljuk.
- Nagy edényben 1 ek olajjal és sóval vizet forralunk, majd a tésztát az utasítás szerint haraphatóra főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
- Közben a megmosott, megtisztított rukkolát és radicchiót falatnyi darabokra tépjük, a snidlinget felkarikázzuk. A maradék ecetet és olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt egy kupicányi páclével együtt, majd sóval és borssal ízesítjük.
- A kihűlt tésztát összeforgatjuk a salátalevelekkel, valamint a dresszinggel, és elosztjuk 4 tányéron.
- A sajtkorongokat 2-3 percig grillezzük, amíg olvadni kezdenek, majd a tésztasalátára helyezzük, durvára tört borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
- Sörtésztában ugyanúgy sütnek pl. zöldségeket, húsokat , de a sörrel kelt tésztákat is lazítanak.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.