Itt az Oktoberfest, süssünk-főzzünk sörrel

Az Oktoberfest apropóján már sok szó esett a sörkorcsolyákról, ezért most nem sörhöz való, hanem sörrel készült finomságokat ajánlunk egy otthoni sörpartihoz.

null

A sörfőzésben jeleskedő népek közül a bajorok nemcsak a világ legnagyobb sörünnepével tűnnek ki, hanem számos sörös receptjükkel is – olvasható a Mindmegette cikkében. Sörrel készült leveseik valódi folyékony kenyerek, hiszen ilyen tápláló eledelt eredetileg a hosszú vallási böjtök idején fogyasztottak a szerzetesek. A receptek a kolostorokból terjedtek el a nép között.

Így főznek sörrel

  1. Sütéshez-főzéshez az ételek jellegének megfelelően használnak világos, barna és baksört, újabban pedig alkoholmentes söröket is.
  2. A hús alá öntött sörtől olyan omlósak és ízletesek a sültjeik.
  3. Főleg a pilzeni típusú söröket salátaöntetbe, pácba keverik – például így:

Sörös pácban marinált, grillezett kecskesajt tésztasalátához (4 adag) 

Hozzávalók

  • 3 ág kakukkfű
  • 1 kis üveg (0,33 l) pilzeni típusú sör
  • 7 ek zöldfűszerecet
  • 1 tk méz
  • 4 kis korong friss kecskesajt
  • 4-5 ek repceolaj
  • 20 dkg tojásos csavart tészta
  • 2 csokor rukkola
  • 1 fej radicchio saláta
  • 1 csokor snidling
  • 2 ek csemegemustár
  • bors

Elkészítés

  1. A kakukkfüvet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. A sört összekeverjük 1 tk kakukkfűvel, 2-3 ek ecettel, a mézzel és némi borssal. Belehelyezzük a sajtkorongokat, és 1-2 órán át pácoljuk.
  2. Nagy edényben 1 ek olajjal és sóval vizet forralunk, majd a tésztát az utasítás szerint haraphatóra főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
  3. Közben a megmosott, megtisztított rukkolát és radicchiót falatnyi darabokra tépjük, a snidlinget felkarikázzuk. A maradék ecetet és olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt egy kupicányi páclével együtt, majd sóval és borssal ízesítjük.
  4. A kihűlt tésztát összeforgatjuk a salátalevelekkel, valamint a dresszinggel, és elosztjuk 4 tányéron.
  5. A sajtkorongokat 2-3 percig grillezzük, amíg olvadni kezdenek, majd a tésztasalátára helyezzük, durvára tört borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
  6. Sörtésztában ugyanúgy sütnek pl. zöldségeket, húsokat , de a sörrel kelt tésztákat is lazítanak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.