A panna cotta Észak-Olaszországból származó édes, fényes felületű, vaníliás puding, amit tojás nélkül készítenek tejből és tejszínből. Mi most csokiszósszal leöntve tálaltuk, a végeredmény pedig zseniális lett – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
A panna cotta ízét a krém és a hozzá társított öntet együttesen határozza meg. A zselatinnal való kikeverés közben adhatunk hozzá fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot vagy kardamomot, ízesíthetjük valamilyen gyümölcs- vagy csokoládésziruppal, cseppnyi kávéval, tehetünk bele citrushéjat, kókusz- vagy csokoládéreszeléket, durvára tört vagy darált diót, mogyorót vagy mandulát is.
HOZZÁVALÓK:
- 1 dl tej
- 3 dl tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag zselatinfix
- 1 teáskanál rumaroma
A csokiszószhoz: - 10 dkg étcsokoládé
- 2-3 ek étolaj
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejet a tejszínnel és a vaníliás cukorral elkezdjük melegíteni, majd ha felmelegedett és elolvadt benne a cukor, hagyjuk kézmelegre hűlni.
- Kiveszünk belőle néhány kanállal, elkeverjük benne a zselatint, majd visszaöntjük a többihez.
- A formákat kikenjük a rumaromával, és 3/4-ig töltjük a krémmel, néhány órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Gyümölcsszósszal, karamellkrémmel, csokiöntettel vagy fagyival tálalhatjuk.