A sütőtök, a csicsóka, az édesburgonya, a karfiol, a kelbimbó, a kelkáposzta vagy a mángold az őszi szezon legnépszerűbb zöldségei. Amellett, hogy finomak, egészségesek is, és egyszerűen készíthető belőlük rakottas, köret, leves vagy tésztaétel, de némelyik a panírozást is jól bírja, így rántott étel is készülhet belőle – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
A sütőtök magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás.
Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.
A mángold szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.
A csicsóka rosttartalma sokszorosa a krumpliénak, ezen kívül cukorbetegek számára ideális alapanyag, mivel inulin formában tartalmazza a szénhidrátot. De ez nem csak a cukorbetegeknek örömhír, hanem nekünk is, sokkal kevésbé hizlal mint a krumpli, de a teltségérzetet azért bőven biztosítja.
Használjuk ki az ősz kincseit, és készítsünk szezonális finomságokat! Íme néhány kihagyhatatlan októberi recept:
CSICSÓKAKRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 dkg csicsóka
- 1 db burgonya
- 4 dl zöldségleves-alaplé
- só
- bors
- 2 dl főzőtejszín
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy lábasban felmelegítjük az olajat és megfonnyasztjuk rajta a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt vagy áttört fokhagymát, majd a megtisztított és apróra vágott csicsókát és burgonyát.
- Felöntjük az alaplével, megsózzuk, megborsozzuk, majd kb. 10 perc alatt puhára főzzünk. Ha a csicsóka és a krumpli megpuhult, felöntjük a tejszínnel, és botmixerrel krémesre pürésítjük.
- Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, de készíthetünk hozzá csicsóka- vagy burgonyacsipszet is. A csicsókát vagy a burgonyát nagyon vékonyra vágjuk, megforgatjuk olívaolajban, megsózzuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.
SZEZÁMMAGOS RÁNTOTT SÜTŐTÖK
HOZZÁVALÓK:
- 1 db sütőtök
- só
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 1 csom zsemlemorzsa
- 2 ek szezámmag
- 2 ek liszt
- 5 dl étolaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS:
- A sütőtök hosszú részét felvágjuk kb. 0,5 cm-es korongokra, a maradék részét kettévágjuk, kivájjuka magokat, majd felvágjuk szintén 0,5 cm-es szeletekre. Ezután enyhén sózzuk, és legalább egy fél órát állni hagyjuk, mielőtt bepaníroznánk.
- A tojásokat felütjük egy tálba, hozzáadjuk a hideg tejet, egy nagy csipet sót, és alaposan összekeverjük. A zsemlemorzsát egy tálcára öntjük, hozzáadjuk a szezámmagot, és összekeverjük. Egy tálcára pár evőkanál lisztet teszünk.
- A sütőtök szeleteket beleforgatjuk a lisztbe, a felvert tojásba, a szezámmagos zsemlemorzsába, majd újra a lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába. (Én duplán paníroztam, de ízlés szerint egyszer is elegendő beleforgatni a lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába.
- Az olajat felhevítjük, belehelyezzük a bepanírozott tökszeleteket, és kisebb lángon, többször átfordítva, szép pirosra sütjük, majd kiszedjük a zsiradékból papírtörlőre. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.
További remek őszi receptekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!