Széll Tamás: a pástétom, amivel megéri fáradozni

Garantáltan mindenkit lenyűgöz ez a három napon át készülő különleges húspástétom, a terrine.

null

Az ínyenceknek kedvezett a Főmenü legutóbbi adása: francia hagymás pitét, babos rakott húst és egy három napon át készülő, különleges húspástétomot készített el Széll Tamás és Böröcz Zsófi. A műsorvezető-páros a Duna Televízió népszerű gasztroműsorának 2. évadában szombatonként 17 órától várja a nézőket a képernyők elé, egyszerű, de mégis különleges receptekkel és forradalmi konyhai tippekkel – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

Fotó: mediaklikk.hu

Franciaország nemcsak a divat, hanem a gasztronómia fellegvára is, ahol a konyhaművészet kreatív és fantáziadús, hiszen az ételek nemcsak ízvilágukban, hanem tálalásukban is lenyűgözők. A macaronok, a baguette-ek és az ezernyi ínycsiklandozó desszert mellett, a franciák alakították ki a sok Michelin-csillagos étterem által követett Haute Cuisine szabályrendszert, amelyet a Főmenü Michelin-csillaggal elismert mesterséfje, Széll Tamás, valamint műsorvezetőtársa, Böröcz Zsófi gasztromentor is követnek a konyhai rutinjukban.

A FRANCIA KONYHAMŰVÉSZET 3 ALAPPILLÉRE

Széll Tamás azt vallja, ha három jellemzővel kellene meghatároznia a francia konyhát, az első a „mise en place” fogalma lenne, ami azt jelenti, hogy egy ételhez még a főzés megkezdése előtt minden szükséges hozzávalót a kezünk alá előkészítünk. A második a teátrális megjelenés a hófehér séfkabáttal és a hatalmas séfsapkával, míg a harmadik a legjellemzőbb alapanyag, a jó minőségű vaj használata. Egyszerűbben: színpadias, káosz- és stresszmentes, ugyanakkor vajban gazdag.

HÁROM NAPIG KÉSZÜL, MI AZ? A TERRINE!

A „terrine”-gettét – csattanhatnának fel joggal a gyors fogásokhoz szokott, időhiányban szenvedő háziasszonyok, akik egyből a szívükhöz kapnak a gondolatra, hogy egy pástétomot több napon keresztül szükséges elkészíteni. A terrine azonban megéri a fáradozást: ez a hagyományos étel a francia konyhában egy pástétomhoz hasonló, kovácsolt hús, ami sokkal impozánsabb, mint amennyire nehéz elkészíteni, tehát jól el lehet vele mindenkit kápráztatni – éppen ezért ajánlja receptjei között Széll Tamás.

Ha mégis berzenkedve közelítünk a hosszadalmas eljárással készülő nemzeti ételkülönlegességhez, akkor a francia hagymás pitét vagy az ún. cassoulet-t, a babos rakott húst érdemes kipróbálni, amelyek szintén kulináris utazást ígérnek. A további részletek és az aktuális receptek és videók elérhetők a Főmenü második évadának Médiaklikk-oldalán, az exkluzív tartalmak pedig a műsor hivatalos Facebook-oldalán találhatók.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.