A tej és a tejtermékek fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre a szervezetünknek kortól függetlenül szüksége van. A tej fehérjéi teljes értékűek, könnyen emészthetők és jól hasznosulnak. A jó minőségű fehérjék megfelelő mozgásmennyiség mellett védik az izomrendszert, növelik az állóképességet és javítják az immunrendszer állapotát. A Mindmegette cikkéből kiderül, miért is érdemes minél több tejet és tejterméket fogyasztanunk!
A TEJ? AZ TEJ
Ha tejről beszélünk, akkor olyan állati eredetű termékről van szó, amit fejés útján nyernek ki, és nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy egyéb tejidegen alkotórészt. Nincs utólag hozzáadott vitamin vagy ásványi anyag, mert ezeket már önmagában tartalmazza. Ezért van az, hogy a tej csomagolásán nem látható az összetevők listája, mivel 100%-osan csak tejből áll.
AZ ELTARTHATÓSÁG A TECHNOLÓGIÁTÓL FÜGG – AZ UHT TEJ IS EGÉSZSÉGES
Az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti az UHT tej a tartósságát. A megfelelő hőkezelés nemcsak az UHT tejnél, hanem minden esetben elengedhetetlen a tej fogyasztása előtt.
A FEJLŐDÉS KULCSA
A tej minden életkorban fontos táplálékunk, ám gyermekkorban ez kiemelten igaz: többek között az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. A fejlődéshez és növekedéshez a kiegyensúlyozott étrend részeként teljes értékű fehérjékre is szükség van. Ezek alkotórészei (aminosavai) ideális arányban és mennyiségben találhatók meg a tejben és tejtermékekben, ezért fontos elemei a mindennapi étkezéseknek.
OKOSTÁNYÉR A TUDATOSSÁGÉRT
Az új hazai táplálkozási ajánlás, az 6-17 éveseknek szóló változata szerint naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt a gyermekeknek (nagyságrendileg fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék).
1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek: 2-3 dkg sajt (2-3 vékony szelet) vagy 15 dkg félzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi) vagy 1 dl joghurt, kefir.
A TEJ VITAMIN- ÉS ÁSVÁNYIANYAG-TARTALMA
Ásványi anyagok közül elsősorban a kalcium- és foszfortartalma jelentős, de található benne magnézium, nátrium és a testünk működéséhez szükséges egyéb mikroelemek is. Vízben és zsírban oldódó vitaminoknak is hasznos forrása, B1-, B2-, B12-vitamint, valamint A- és D-vitamint is tartalmaz.
A teljes cikk ITT olvasható el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)