A tárkonyos kuglóf és mennyei levesek földje: Szlovénia

Szlovénia népszerű úti célja a nyaralni vágyóknak, hiszen hegyvidék és tengerpart is található ebben a viszonylag kis országban.

null

 De Szlovéniában nem csak a táj vár felfedezésre, hanem a konyhája is – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A szlovén konyha rendkívül izgalmas, mivel sok gasztrokultúrát olvaszt magába. A szlovén gasztronómiában megtalálható a német, osztrák, magyar, olasz és horvát hatás. Ezek a különféle kulturális hatások az évszázadok során hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljanak a szlovénok saját, regionális ételei.

Fotó: PEXELS

Az első, szlovén nyelven íródott szakácskönyvet - amelyet Valentin Vodnik írt -  1799-ben adták ki. A könyv szépen felsorakoztatja a szlovén gasztronómia különlegességeit és hétköznapi fogásai, a tájegységekre jellemző ételeket, valamint kitűnő képed arról, hogy milyen gasztronómiai sokszínűség volt már akkor is jellemző erre az országra.

Szlovénia 24 külön régióból áll, amelyeknek – az eltérő adottságoknak köszönhetően - szinte mind megvan a saját jellegzetes étele, mint a Kras megyében található sonka (pršut) vagy a krajnai kolbász, s a tengerparti részekre oly jellemző olíva olaj.

A világhírű szlovén kása

A szlovén konyha jellegzetes ételei közé tartoznak a különféle pörköltek, a krumpliból készített fogások, a tejtermékek, illetve a különböző kásák, amelyek mind a nehéz fizikai munkához szükséges kalóriát voltak hivatva megadni.

A szlovén kásáról már a XVII. században említést tesznek, s amilyen nagy múltra tekint vissza, olyan népszerű mind a mai napig. Még az esküvői szertartásokon is helye van a kásának, a termékenységet jelképező fogást általában a vacsorát követően szolgálják fel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.