De Szlovéniában nem csak a táj vár felfedezésre, hanem a konyhája is – olvasható a Lakáskultúra cikkében.
A szlovén konyha rendkívül izgalmas, mivel sok gasztrokultúrát olvaszt magába. A szlovén gasztronómiában megtalálható a német, osztrák, magyar, olasz és horvát hatás. Ezek a különféle kulturális hatások az évszázadok során hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljanak a szlovénok saját, regionális ételei.
Az első, szlovén nyelven íródott szakácskönyvet - amelyet Valentin Vodnik írt - 1799-ben adták ki. A könyv szépen felsorakoztatja a szlovén gasztronómia különlegességeit és hétköznapi fogásai, a tájegységekre jellemző ételeket, valamint kitűnő képed arról, hogy milyen gasztronómiai sokszínűség volt már akkor is jellemző erre az országra.
Szlovénia 24 külön régióból áll, amelyeknek – az eltérő adottságoknak köszönhetően - szinte mind megvan a saját jellegzetes étele, mint a Kras megyében található sonka (pršut) vagy a krajnai kolbász, s a tengerparti részekre oly jellemző olíva olaj.
A világhírű szlovén kása
A szlovén konyha jellegzetes ételei közé tartoznak a különféle pörköltek, a krumpliból készített fogások, a tejtermékek, illetve a különböző kásák, amelyek mind a nehéz fizikai munkához szükséges kalóriát voltak hivatva megadni.
A szlovén kásáról már a XVII. században említést tesznek, s amilyen nagy múltra tekint vissza, olyan népszerű mind a mai napig. Még az esküvői szertartásokon is helye van a kásának, a termékenységet jelképező fogást általában a vacsorát követően szolgálják fel.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.