HOZZÁVALÓK
A diós töltelékhez:
1 dl tej, 20 dkg dió (darált), 18 dkg porcukor, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,3 teáskanál rumaroma, mazsola (ízlés szerint)
A mákos töltelékhez:
20 dkg mák (darált), 1,5 dl tej, 18 dkg porcukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 db citrom (reszelt héja), mazsola (ízlés szerint)
A tésztához:
1/2 kg liszt, 25 dkg margarin (hideg), 1 csomag élesztő (instant), 5 dkg porcukor, 2 dl tej (langyos), 1 csipet só
A kenéshez:
1 db tojás
ELKÉSZÍTÉS
A bejgli elkészítéséhez először a töltelékeket keverjük össze: a tejbe a diós töltelék összes hozzávalóit beletesszük, és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félre tesszük hűlni. A mákos tölteléket ugyanígy elkészítjük, mint a diósat.
A tészta elkészítése: a lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk, és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, két egyforma cipóra.
Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit. A felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és a villával kicsit megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg). Mikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeleteket vágunk belőlük.
Az eredeti cikk a recepttel IDE kattintva érhető el.
Borítókép: MTI/Sóki Tamás