A konyha berendezése nagy kihívás, különösen, ha az első konyhánkról van szó. Serpenyők, fazekak, tálak és mindenféle kütyü... Azért, hogy ne pazaroljon időt és pénzt felesleges dolgokra, a mindmegette.hu csapata összeállított egy listát azokról a konyhai eszközökről és kiegészítőkről, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen háztartásból sem!
1. FAZEKAK ÉS SERPENYŐK
Legalább egy egyszerű edénykészletre mindenképp szükség lesz. A legelején is kell minimum egy nagyobb fazék, egy lábas és egy serpenyő. Az edény mérete legalább 2,5–3 liter legyen.
A serpenyőből elég lehet a kisebb, 24-26 centiméter átmérőjű darab. Jobb, ha mélyebb, amiben nem csak palacsintát, de akár ázsiai ételeket is lehet készíteni négy fő számára. Az edények anyagát a főzőlap típusának megfelelően válasszuk ki, mivel az indukciós főzőlap nem minden anyaggal kompatibilis.
Tipp: Ha időt akar spórolni, szerezzen be egy igazán profi edényt, amivel a főzés gyorsabb és ezért gazdaságosabb is.
2. KÉSEK ÉS VÁGÓDESZKÁK
Bár a menő séfeknek sosem lehet elég késük, a kezdőknek az elején elegendő négy darab – egy univerzális konyhakés, egy hámozókés, egy süteményvágó kés és egy kulináris kés, például egy Santoku. Vágódeszkából háromra lesz szükség, egy a péksüteményekhez, egy a húshoz, egy pedig a zöldségekhez és gyümölcsökhöz. A fából készült vágódeszkákra rátehető a forró edény, és felszolgálható rajta a nasi, a műanyagok pedig könnyebben karbantarthatók, és nem veszik át az ételek illatát. Jó, ha mindkettőből van a konyhában.
3. ALAPVETŐ KONYHAI KÉSZÜLÉKEK
Elektromos vízforraló nélkül nem élet az élet... Gyorsan felforralhatjuk vele a vizet, és szabadon marad egy főzőlap. A desszertek készítésekor pedig nem hiányozhat a mérleg és a habverő, legyen ez akár egy klasszikus kézi, gépi mixer vagy egy botmixer. Nem tudja elképzelni a reggelit vagy a vacsorát pirítós nélkül? Akkor hűséges társa lesz a kenyérpirító, de ha nem akar rá beruházni, egy minőségi serpenyő is megteszi.
4. TÁLAK
Több, különböző méretű tálakra is szükség lesz. Ha kevés a hely a konyhaszekrényben, választhatunk egymásba tehető szettet, amivel sok helyet takaríthatunk meg. A műanyag tálak könnyűek, a rozsdamentes acélból készült darabokban pedig elegánsabb tálalni. A nagyobb tálak ideálisak a tészták és saláták összekeveréséhez, a kisebbek pedig a nasik tálalására.
5. SÜTŐEDÉNY VAGY TEPSI
Ha van sütő, miért is ne használnánk? Gyorsan és egyszerűen készíthetünk benne finomságokat egy sütőedény vagy tepsi segítségével. Akár fél órán belül elkészül a finom ebéd vagy vacsora.
6. KONYHAI ESZKÖZÖK
Az élelmiszerek készítéséhez és tálalásához sokféle eszközre van szükség. Ezért szerezzünk be néhány jó fakanalat, szilikon spatulát és sodrófát is. A szilikonból készült eszközök praktikusak és könnyen tisztíthatók.
7. SZÜKSÉGES APRÓSÁGOK
És végül ne feledkezzünk meg az apróságokról sem! Szerezzünk be dugóhúzót, konzervnyitót, szűrőt, húsklopfolót, tojásszeletelőt és egy négyszögletes, sokoldalú reszelőt. És indulhatnak is a kulináris kalandozások!