Tojás vásárláskor az emberek általában a barna héjú tojásokat vásárolják. Pedig a boltok polcain és a piacokon is lehet vásárolni fehér héjút. Olykor a fehéret még olcsóbban is lehet kapni, mégis sokan a barnára esküsznek. Sokan azt gondolják, hogy a barna táplálóbb és sokkal finomabb belőle a rántotta, vagy sárgább lesz az ebből sütött piskóta.
Nos, a tudósok is megvizsgálták a nagy tojásdilemmát és megállapították, hogy igazából semmi különbség nincsen a barna és a fehér héjú tojás összetétele között. Mind a kettő ugyanolyan ízű és mind a kettő ugyanolyan tápláló. A héjak keménysége is egyforma. Igazából az, hogy mennyire kemény a tojás héja a tyúk életkorától függ. A fitalabb tyúkok keményebb héjú tojásokat, míg az öregebb tyúkok vékonyabb héjúakat tojnak.
Mégis minek tudható be, hogy két különböző színű tojást lehet kapni? A választ a tyúkoknál, pontosabban a tyúkok színénél kell keresni. A fehér tollú, fehér fülcimpájú tyúkok világosabb tojásokat tojnak, míg a barnás-vöröses tyúkok barna tojást.
Több országban a barna tojás drágább, mint a fehér. Magyarországon is előfordulhat, hogy a piacokon olcsóbban adják a fehéret. Az árkülönbség annak tudható be, hogy a barna tyúkok táplálékigénye magasabb, jóval többet esznek, mint a fehérek.
Ha tehát tojást vásárolsz a jövőben teljesen mindegy, hogy barnát vagy fehéret veszel, mind a kettő ugyanolyan tápláló. A tojás nagyon egészséges, tele van értékes vitaminokkal, tápanyagban és fehérjében gazdag, érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Kiemelt kép: Pexels