Csoki
A kézműves gasztroajándékok közül kihagyhatatlan a csokoládé! Szerencsére ma már olyan különlegességek között válogathatunk, mint a levendulás, a sós karamellás, a csilis vagy a tonkababos, de mi magunk is készíthetünk bonbonválogatást, melybe kerület Bounty golyó, narancsos trüffel, sós tejkaramella, csokis bonbon, likőrös praliné vagy rumos golyó.
Csiliszósz
Mindenkinek van olyan ismerőse/családtagja, aki még a krumplis tésztát is csiliszósszal eszi. Nekik garantáltan örömet szerzünk egy üveg házi készítésű vagy kézműves csiliszósszal, csilis paradicsomlekvárral, csilis paprikaszósszal vagy házi ketchuppal. Online webáruházak felmérése szerint váratlanul sokan rendelik a világ legerősebb csilijének tartott Carolina Reapert is, ami túlzás nélkül az idei karácsony egyik slágerterméke lett.
Chutney
Egy fűszeres, illatos chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk. A legolcsóbb és legegyszerűbb, ha szezonális alapanyagokat használunk. A kísérletezéstől nem szabad félni, készítsünk sütőtökös-csilis, céklás-szedres vagy almás-karamellás chutneyt.
Méz
Az ősi édesítőt, a gazdagság és a termékenység jelképének számító mézet sokan napi szinten fogyasztják, ezzel váltva ki a többi édesítésre alkalmas természetes vagy nem természetes szert. Sokan azonban csak a tél közeledtével keresik elő a mézes csuprot a kamrában, hogy teájukat vagy süteményeiket ízesítsék vele. Így vagy úgy, a méz tökéletes gasztroajándék, főleg, ha olyan különlegességeket vadászunk össze, mint az áfonyás, a csipkebogyós vagy az epres ízesítésű méz.
Tea
Teaimádó családtagunk is biztosan akad. A tea felmelegíti a testet és a lelket, ráadásul kívül-belül gondoskodik a szépségünkről. Szerencsére a kézműves termékek között is számtalan különleges ízesítésű teakeverék kapható, legyen az feketetea, gyógytea, fehértea, gyümölcstea vagy zöldtea. Mindenki kedvére válogathat, főleg, ha többfélét pakolunk egy díszdobozba.
Pesto
Pestót is készíthetünk karácsonyra, és ajándékozhatjuk csatos üvegben szeretteinknek, az ugyanis egy-két hétig simán eláll a hűtőben. Az olaszoknál a genovai a legkedveltebb pesto-fajta, amely csakis mozsárban készíthető. A bazsalikom nem érintkezhet fémmel, így az aprítógép késével sem, ugyanis ettől szénaíze lesz. Fontos a sajt minősége is, használjunk grana padanót vagy pecorinót.
Magkrém
A magkrémek koronázatlan királynője egyértelműen a mogyorókrém, melyet kicsik és nagyok is boldogan falnak. A házi készítésűhöz nincs is másra szüksége, csak 2 bögre mogyoróra, 2 bögre porcukorra, 1 bögre cukrozatlan kakaóporra, 1 tk vaníliakivonatra, 1 tk olajra és 1 csipet sóra.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)