Melyik mire jó? Kisokos zsírokhoz és olajokhoz

Nem csoda, ha elveszünk a különböző zsírok és olajok útvesztőjében. Nem mindig tudjuk, hogy melyik mire jó, mivel érdemes sütni-főzni, vagy akár a salátánkat feldobni. Íme egy kis segítség!

null

Zsír vagy olaj?

A zsírok és az olajok közötti különbséget a zsírsavak jellemzői adják. A zsírok azok, amelyek szobahőmérsékleten szilárdak. Ilyen a sertészsír, libazsír, vaj, kókuszzsír és pálmazsír. Az olajok viszont szobahőn folyékonyak, és általában növényi eredetűek, mint a napraforgóolaj, repceolaj, olívaolaj, szójaolaj, kukoricacsíra-olaj. Becsapós lehet a margarin, aminek az alapanyaga ugyan növényi olaj, de ezt mesterségesen telítik, hogy szilárd halmazállapotú legyen szobahőn, és így kellemesen krémes, kenhető állagú legyen” – árulta el dr. Keresztes Margit egyetemi adjunktus, orvos-biokémikus – olvasható a Mindmegette cikkében.

Nélkülözhetetlen esszenciális zsírok

Vannak olyan zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, pedig nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez. Ezek az esszenciális zsírsavak. Az úgynevezett omega-6 származékok főleg a gyulladásos reakciókban, a véralvadás elősegítésében vesznek részt. Ezzel szemben az omega-3 zsírsav és egyes származékai gátolják a véralvadást, a trombózist, a gyulladást és védik az ereket az érelmeszesedéssel és egyes szívritmuszavarokkal szemben. Az omega-3 zsírsav származékok alapvetően fontosak az agy és a szemben lévő ideghártya, a retina fejlődése során, ezért a magzatnak és a csecsemőnek nagy szüksége van rá” – javasolta az orvos-biokémikus.

A kacsa,- és libazsír – A legegészségesebbek

A kacsa és a libazsír zsírsav összetétele jóval kedvezőbb, mint a sertészsíré, viszont már 190 fokon kezdenek oxidálódni, tehát az a maximális hőfok, amíg bátran lehet sütni, főzni velük. A tisztított - nem extra szűz - olíva olajok esetében ez 210°C körül van. 

A kacsazsír és a libazsír a legegészségesebb alapanyagok közé sorolhatók. 

A kacsazsír antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és eltávolítják őket a szervezetből, ezzel lassítva az öregedési folyamatot, szelén és cink tartalmának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert.

Kókusz zsír – Az alak megőrzéséért

A kókusz zsír kevesebb kalóriát tartalmaz más olajoknál, és könnyebben emészthető, ezért emésztési problémákkal küszködő betegek számára kifejezetten ajánlott. Erősíti az immunrendszert, valamint vírus-, baktérium-, gomba- és parazitaölő hatással bír. Serkenti az anyagcserét, javítja a pajzsmirigy működését, és megemeli az energiaszintet, így elősegítve a nem kívánt zsírok felszívódását, miközben növeli fokozza az izom fejlődését. 

Kiválóan alkalmas sebkezelésre is, védi a sérült területet a baktériumoktól és a vírusoktól, felgyorsítja a gyógyulási folyamatot a zúzódásoknál.

Gyógyszer vagy ízesítő?

Nagyapáink azért ették ezeket az olajokat, mert finom volt. Az már csak kellemes mellékhatása volt, hogy emiatt tovább maradtak egészségesek, de régen ez egyáltalán nem volt tudatos. Ma már sokkal fontosabb szempont, hogy amit megeszünk, az jót tegyen a szervezetünkkel, és sokan ezért úgy eszik a hidegen sajtolt olajokat, mint a gyógyszert. Például napi három kanállal gyorsan lenyelve. Pedig olyan varázslatos ízt adnak a legegyszerűbb ételnek is, hogy érdemes kísérletezni velük.

Tökmagolaj - Kismamáknak, férfiaknak

A héj nélküli tökmagból hagyományos sajtolással nyert olajnak számtalan jótékony hatása van, ezek közül a magzatvédő szerepe a legkiemelkedőbb. Mivel rendkívül gazdag E-, F-, B- és D-vitaminban, csökkenti az esélyét a terhesség korai szakaszában történő vetélésnek, elősegíti a magzat idegrendszerének fejlődését, és enyhíti a gyomorpanaszokat. Férfiak számára is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert erősíti az immunrendszert, és csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet, enyhíti a hólyagproblémákat és rendszeres fogyasztásával megelőzhető a prosztata megnagyobbodása.

Dióolaj – Az agy üzemanyaga

A dióolaj az egyik legértékesebb étkezési olaj. 

Erősíti az idegeket, B-vitamin és lecitin tartalma miatt az agy és az idegrendszer kiváló tápláléka, segít az összpontosításban, serkenti az agyműködést.

Lenmagolaj – Ízületi gyulladásra

A lenmagolajnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, így ízületi gyulladásban szenvedőknek kimondottan javasolt a rendszeres fogyasztása. Segít enyhíteni az edzés utáni izomfájdalmakat, csökkenti az izmok sorvadását. Érelmeszesedés-, szívbetegségek, ritmuszavarok megelőzésére is ajánlott, mint ahogy az emésztési problémákkal küzdőknek is kiváló gyógyír lehet.

Mákolaj - Csontritkulás ellen

A mákolaj magas foszfortartalmának köszönhetően egyedülálló módon lassítja, sőt megállíthatja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi újraépíteni, megerősíteni a sérült szöveteket. A foszfor emellett segíti a kalcium beépülését a csontokba, ezzel is gyorsítva a csontok regenerálódását.

Máriatövismag olaja - A máj védelmezője

A máriatövismag olaja kimondottan gyógynövény olaj. Főként különféle májproblémákkal küszködő embereknek érdemes napi rendszerességgel fogyasztaniuk. 

A máj elzsírosodása ellen talán a leghatékonyabb szer. 

Heveny és idült májgyulladás, kötőszövet gyarapodás és májzsugorodás kezelésére is használják.

Mogyoró-olaj – Erős immunrendszerért

A mogyoró-olaj csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az immunrendszert, és jótékony hatással van a vércukorszintre is. A hajszálereket is rendkívüli módon erősíti.

Szőlőmag-olaj – A szívnek

A szőlőmag-olaj elsősorban a szív és érrendszeri betegek nélkülözhetetlen gyógyítója, de javítja a látást, és megelőzi a szürke hályog kialakulását.

Mit használjunk főzéshez?

A mindennapos főzéshez a növényi olajok javasoltak. A legkiválóbb továbbra is az olívaolaj, mert ennek a legmagasabb az olajsav tartalma. Ezért van az, hogy a sok olívát tartalmazó mediterrán étrend koszorúér-meszesedést gátló hatással bír. A hagyományos zsírok közül a libazsírt érdemes választani. Fontos, hogy a növényi olajokat ne, vagy csak rövid ideig használjuk magas hőmérsékleten, és ha egy mód van rá, ne süssünk többször egy olajban. A hidegen sajtolt extra szűz olajak nem hőállóak, ezért nem alkalmasak sütésre. Távol-keleti sütési módszer a keverve sütés, mely kevesebb olajat igényel. Ilyenkor az olajhoz egy kevés vizet kell adni, így csak minimális zsiradékot szív magába az étel. A hidegen préselt, extra szűz olajak nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, ezeket salátákhoz érdemes használnunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.