időjárás 3°C Adél 2022. January 29.
logo

Az eddiginél magasabb áron vásárolhatjuk meg ezt az alapvető élelmiszert

Forrás: Mindmegette
2022.01.12. 16:42
borítókép

Az év elejétől kezdve drágul a sertéshús, ugyanis a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakon - jelentette be Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nemcsak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta – olvasható a Mindmegette hasábjain a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökének nyilatkozata, amelyet korábban egy másik lapnak adott.

 

Éder Tamás elmondta: mivel az ágazat már 2021-ben is hullámzó évet zárt, és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők, ezért nagyot emelkedtek az önköltségi árak, amit a szakértő szerint az első hónapokban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők.

 

Habár az elnök a várható emelkedésről az érdekképviselet vezetőjeként nem nyilatkozhatott, de az ő meglátása szerint a 25-30 százalékos takarmánydrágulás be fog épülni az önköltségi árakba, ami jelentős árnövekedést jelent majd, mivel sértések előállítása költségeinek 65-70 százalékát a takarmányáron teszi ki.

 

A Mindmegette magazinnak a témában megjelent cikke IDE kattintva érhető el.

 

Borítókép: Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)