Ha maga szereti otthon összeállítani, majd megsütni kedvenc pizzját, akkor a következő lépés, hogy a szószt is ön készíti el. Ehhez a receptet most Mark Moriarty séf szolgáltatja, aki egyébként 2016-ban az S. Pellegrino Young Chef nevű szakácsversenyen bezsebelte a világ legjobb fiatal séfje címet.
Véleménye szerint a paradicsomszósz leginkább az ízes, friss paradicsomon, a gazdag fűszerezésen és a fokhagymán alapul. Ráadásul van még egy plusz érv a recept mellett; nemcsak frissen fogyasztható, de le is fagyasztható. Ennek köszönhetően később is simán előkaphat belőle egy üveggel a mélyhűtőből.
Hozzávalók:
- 50 dkg datolya, vagy koktélparadicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 ág kakukkfű
- 2 csipet tengeri só
- 1,5 evőkanálá sherryecet
- 2-3 csipet porcukor
- 0,5 evőkanál paradicsomszósz
- olívaolaj
Elkészítés:
- 50 fokra előmelegítjük a sütőt. Addig a paradicsomokat félbevágjuk, majd egy tepsibe pakoljuk őket. Ha ezzel megvagyunk, sózzuk, majd a cukrot is a tetejére szórjuk egyenletesen elosztva.
- A paradicsomdarabokra pakoljuk a fokhagymát, a friss kakukkfüvet is, aztán meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Azért, hogy a paradicsom íze még intenzívebb legyen, 8 órára az előmelegített sütőbe tesszük.
- 8 óra elteltével a tepsit kivesszük a sütőből, a kakukkfű szárait eltávolítjuk úgy, hogy a fűszert előtte visszamorzsoljuk róla a sült paradicsom tetejére. Ezután a tepsi tartalmát egy turmixgépbe tesszük a fokhagymákkal együtt, amiről előtte eltávolítjuk a héját.
- Ezután nincs más dolgunk, mint pépesíteni, közben pedig kóstolást követően ízlés szerint sózni, ha szükséges. Végül a sherryecettel együtt készre turmixoljuk.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Borítókép: Pizza (Fotó: Pexels)