Könnyű receptek, kímélő fogások január elejére

Gyomrunk az elmúlt napokban igen komoly munkára volt fogva, így nem árt, ha most picit pihentetjük.

null

Nem csoda, ha az ünnepi lakomák, szilveszteri malacsültek, hidegtálak, és a lencsés virslis finomságok után végre jól esne valami könnyű ebédnek, vagy vacsorának való. Gyomrunk az elmúlt napokban igen komoly munkára volt fogva, így nem árt, ha most picit pihentetjük. Ezekkel a finomságokkal hangolódhat a januárra – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Fotó: Képernyőkép/Youtube

A következő válogatásban szereplő fogásokkal arra törekedhetünk, hogy azok minél kevésbé legyenek megterhelőek a gyomornak, na és persze ha valamelyiknek nekilátunk, akkor ne a konyhában ácsorgásról szóljanak az év első napjai. Ha elég volt a nehéz ételekből és a zsíros húsokból, akkor ezt a receptválogatást önnek találták ki. Próbálja ki őket!

 

MÉZES-MUSTÁROS CSIRKEMELL

 

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • bors
  • 2 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 1 n pohár tejföl
  • 4 ek méz
  • 2 ek mustár
  • 5 cl víz

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A csirkemellet miután vékony csíkokra vágtuk megsózzuk, megborsozzuk, aztán egy mélyebb serpenyőben, felhevített olajon fehéredésig sütjük.
  2. Ha ezzel elkészültünk, megszórjuk a liszttel, rátesszük a tejfölt, majd a mézet és a mustárt is hozzáadjuk.
  3. Óvatosan összekeverjük, utána körülbelül 5 cl vizet öntünk rá, majd kevergetve néhány percig főzzük. Ha szükséges, tovább ízesíthetjük.
  4. Az elkészült mézes mustáros csirkét párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.

KRÉMES GOMBÁS CSIRKE

 

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg csirkemell 
  • olaj 
  • só 
  • bors 
  • 1 fej hagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 20 dkg gomba 
  • 1 dl húsleves-alaplé 
  • 1 doboz Mascarpone 
  • petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A felkockázott csirkemellet olajon megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd kiszedegetjük és félretesszük.
  2. A visszamaradt olajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd visszatesszük a húst. Felöntjük az alaplével, majd lefedve 10 percig főzzük.
  3. Ezután hozzáadjuk a mascarponét és a felaprított petrezselymet. Még egyszer felforraljuk, majd rizzsel tálaljuk.

SÜLT CSIRKEMELL SPENÓTTAL ÉS TOJÁSSAL

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg csirkemellfilé 
  • 2 ek napraforgóolaj 
  • 3 ek szójaszósz 
  • 4 db tojás 
  • 20 dkg konyhakész bébispenót 
  • 4 ek olívaolaj 
  • 1 tk citromlé 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és négy szeletre vágjuk fel. Serpenyőben felforrósítjuk a napraforgóolajat, és körbepirítjuk rajta a hússzeleteket. A szójaszószt hozzáöntjük 1-2 ek vízzel együtt, és közepes lángon puhára sütjük-pároljuk a húsokat.
  2. Közben a tojásokat keményre főzzük 10 perc alatt, majd hideg vízzel leöblítjük őket, és meghámozzuk.
  3. A spenótot összeforgatjuk az olívaolajjal és a citromlével, azután meghintjük 1 csipet sóval. A keveréket tányérokra halmozzuk, és elrendezzük rajta a félbevágott főtt tojásokat, valamint a felcsíkozott hússzeleteket.

 

KÖLESFASÍRT KRUMPLIPÜRÉVEL DIÉTÁSAN

HOZZÁVALÓK:

  • 1 bögre köles 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 db tojássárgája 
  • 6 db burgonya 
  • zabpehelyliszt 
  • majoránna 
  • őrölt kömény 
  • olaj 
  • só 
  • bors

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A kölest egy kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel, és lassú tűzön megfőzzük, majd kihűtjük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon aranysárgára pirítjuk. A végén beletesszük az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk majorannával és köménnyel, majd hozzáadjuk a tojást. Összegyúrjuk, és hozzáadunk egy kevés zablisztet.
  3. Pogácsákat formázzunk a masszából, megkenjük tojássárgájával, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokon megsütjük.
  4. A krumplit héjában megfőzzük és megpucoljuk, majd a sóval, a borssal és a margarinnal összetörjük. Tej helyett felforralt, majd lehűtött vízzel krémesítjük.

 

SÜLTFOKHAGYMA-KRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK:

  • 1 fej fokhagyma 
  • 1 tk olívaolaj 
  • 4 ek vaj 
  • 4 db burgonya 
  • 2 db húsleveskocka 
  • só 
  • bors 
  • 1 dl cukrozatlan habtejszín 
  • 1 csok újhagyma zöldje 
  • 5 dkg parmezán

ELKÉSZÍTÉS

  1. A fokhagymát gerezdekre bontjuk, egy darab alufóliára tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 190 fokos sütőben 40-45 perc alatt puhára sütjük.
  2. A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a meghámozott és felkockázott burgonyát. Hozzáadjuk a leveskockákat, felöntjük 1 l vízzel, majd megsózzuk, megborsozzuk, és felforraljuk. Ezután közepes lángon addig főzzük, a krumpli megpuhul.
  3. Hozzáadjuk a leveshez a megtisztított fokhagymagerezdeket, és ismét felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, pürésítjük botmixerrel, és a tejszínnel dúsítjuk. Végül erőteljesen megborsozzuk, majd a felkarikázott újhagyma zöldjével és a leforgácsolt parmezánnal megszórva tálaljuk.

 

További kímélő ételekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette cikkében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.