Nem csoda, ha az ünnepi lakomák, szilveszteri malacsültek, hidegtálak, és a lencsés virslis finomságok után végre jól esne valami könnyű ebédnek, vagy vacsorának való. Gyomrunk az elmúlt napokban igen komoly munkára volt fogva, így nem árt, ha most picit pihentetjük. Ezekkel a finomságokkal hangolódhat a januárra – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A következő válogatásban szereplő fogásokkal arra törekedhetünk, hogy azok minél kevésbé legyenek megterhelőek a gyomornak, na és persze ha valamelyiknek nekilátunk, akkor ne a konyhában ácsorgásról szóljanak az év első napjai. Ha elég volt a nehéz ételekből és a zsíros húsokból, akkor ezt a receptválogatást önnek találták ki. Próbálja ki őket!
MÉZES-MUSTÁROS CSIRKEMELL
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg csirkemellfilé
- só
- bors
- 2 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 n pohár tejföl
- 4 ek méz
- 2 ek mustár
- 5 cl víz
ELKÉSZÍTÉS:
- A csirkemellet miután vékony csíkokra vágtuk megsózzuk, megborsozzuk, aztán egy mélyebb serpenyőben, felhevített olajon fehéredésig sütjük.
- Ha ezzel elkészültünk, megszórjuk a liszttel, rátesszük a tejfölt, majd a mézet és a mustárt is hozzáadjuk.
- Óvatosan összekeverjük, utána körülbelül 5 cl vizet öntünk rá, majd kevergetve néhány percig főzzük. Ha szükséges, tovább ízesíthetjük.
- Az elkészült mézes mustáros csirkét párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
KRÉMES GOMBÁS CSIRKE
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg csirkemell
- olaj
- só
- bors
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gomba
- 1 dl húsleves-alaplé
- 1 doboz Mascarpone
- petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
- A felkockázott csirkemellet olajon megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd kiszedegetjük és félretesszük.
- A visszamaradt olajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd visszatesszük a húst. Felöntjük az alaplével, majd lefedve 10 percig főzzük.
- Ezután hozzáadjuk a mascarponét és a felaprított petrezselymet. Még egyszer felforraljuk, majd rizzsel tálaljuk.
SÜLT CSIRKEMELL SPENÓTTAL ÉS TOJÁSSAL
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 ek napraforgóolaj
- 3 ek szójaszósz
- 4 db tojás
- 20 dkg konyhakész bébispenót
- 4 ek olívaolaj
- 1 tk citromlé
- só
ELKÉSZÍTÉS:
- A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és négy szeletre vágjuk fel. Serpenyőben felforrósítjuk a napraforgóolajat, és körbepirítjuk rajta a hússzeleteket. A szójaszószt hozzáöntjük 1-2 ek vízzel együtt, és közepes lángon puhára sütjük-pároljuk a húsokat.
- Közben a tojásokat keményre főzzük 10 perc alatt, majd hideg vízzel leöblítjük őket, és meghámozzuk.
- A spenótot összeforgatjuk az olívaolajjal és a citromlével, azután meghintjük 1 csipet sóval. A keveréket tányérokra halmozzuk, és elrendezzük rajta a félbevágott főtt tojásokat, valamint a felcsíkozott hússzeleteket.
KÖLESFASÍRT KRUMPLIPÜRÉVEL DIÉTÁSAN
HOZZÁVALÓK:
- 1 bögre köles
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojássárgája
- 6 db burgonya
- zabpehelyliszt
- majoránna
- őrölt kömény
- olaj
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
- A kölest egy kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel, és lassú tűzön megfőzzük, majd kihűtjük.
- A hagymát apróra vágjuk, és az olajon aranysárgára pirítjuk. A végén beletesszük az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk majorannával és köménnyel, majd hozzáadjuk a tojást. Összegyúrjuk, és hozzáadunk egy kevés zablisztet.
- Pogácsákat formázzunk a masszából, megkenjük tojássárgájával, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokon megsütjük.
- A krumplit héjában megfőzzük és megpucoljuk, majd a sóval, a borssal és a margarinnal összetörjük. Tej helyett felforralt, majd lehűtött vízzel krémesítjük.
SÜLTFOKHAGYMA-KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 1 fej fokhagyma
- 1 tk olívaolaj
- 4 ek vaj
- 4 db burgonya
- 2 db húsleveskocka
- só
- bors
- 1 dl cukrozatlan habtejszín
- 1 csok újhagyma zöldje
- 5 dkg parmezán
ELKÉSZÍTÉS
- A fokhagymát gerezdekre bontjuk, egy darab alufóliára tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 190 fokos sütőben 40-45 perc alatt puhára sütjük.
- A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a meghámozott és felkockázott burgonyát. Hozzáadjuk a leveskockákat, felöntjük 1 l vízzel, majd megsózzuk, megborsozzuk, és felforraljuk. Ezután közepes lángon addig főzzük, a krumpli megpuhul.
- Hozzáadjuk a leveshez a megtisztított fokhagymagerezdeket, és ismét felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, pürésítjük botmixerrel, és a tejszínnel dúsítjuk. Végül erőteljesen megborsozzuk, majd a felkarikázott újhagyma zöldjével és a leforgácsolt parmezánnal megszórva tálaljuk.
További kímélő ételekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette cikkében!