Az életkor előrehaladtával, különösen negyven-negyvenöt év felett az anyagcsere lelassul, az izomtömeg csökkenni kezd, a hormonszint ingadozóvá válik. Ennek „köszönhetően” könnyebben szaladnak fel a plusz kilók, jellemzővé válik a hangulatingadozás, és megjelenik számos olyan egészségügyi probléma, amikkel fiatalabb éveink alatt nem találkoztunk. Itt az idő, hogy felpörgessük az anyagcserét, erősítsük a csontokat és gondoskodjunk az elménkről minden étkezésnél – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
Szerencsére vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel hatékonyabbá tehető a zsírégetés, energiát adnak a mindennapokra és erősítik az immunrendszert.
A rendszeres mozgás, az elegendő mennyiségű alvás, pihenés és a stressz csökkentése mellett az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni a súlygyarapodást, miközben az általános egészségi állapot is javulhat.
Hogy milyen élelmiszerek kerüljenek az étrendbe? Az étcsokitól kezdve a lazacon át a bogyós gyümölcsökig rengeteg olyan jótékony hatású étel van, amelyek ízletesek és segítenek késleltetni az öregedéssel járó negatív folyamatokat. Jöjjenek a Mindmegette kedvencei!
1. LENMAG
A lenmag kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, az esszenciális zsírok pedig nélkülözhetetlenek a szív és az agy egészségéhez. Rostban gazdag, ami az emésztési folyamatokat segíti, így a bélrendszerre is jótékonyan hat. A legjobb, ha őrölve fogyasztjuk a lenmagot, mert a benne lévő értékes tápanyagokat a szervezet jobban tudja hasznosítani.
2. VADVÍZI LAZAC
Gazdag omega-3 zsírsavban és kiváló fehérjeforrás. Bár zsírtartalma magas, ezért a bevitt kalóriamennyiségnél ezt figyelembe kell venni, ám a szénhidráttartalma alacsony. Fogyasztásával könnyen kordában tarthatjuk az étel utáni sóvárgást. A lazac nemcsak jól telít és ízletes, hanem a bőrünkre is jó hatással van.
3. AVOKÁDÓ
Az egészséges zsírokban gazdag avokádó magas káliumtartalmának köszönhetően segíthet megőrizni a bőr teltségét, táplálja, erősíti a hajat, és csökkenti a vérnyomást. Magas zsírtartalma ellenére fogyasztása diétákban, fogyókúrákban is hasznos, mert már viszonylag kis mennyiségben is telít.
4. DIÓFÉLÉK
A diófélék laktató snack-ek, amelyek ráadásul elősegítik a fogyást, magas rost-, egészséges zsír- és fehérjetartalmuknak köszönhetően. Bónusz: a diófélékben lévő értékes tápanyagok segítenek csökkenteni a krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
5. VÍZITORMA
Dobjuk fel kedvenc salátánkat ezzel a finomsággal, és garantáltan jót teszünk a bőrünknek. A vízitorma ugyanis sok vizet tartalmaz, így segít megőrizni a szervezet – és természetesen a bőr – hidratáltságát. A- és C-vitaminokban gazdag, ezek az antioxidáns hatóanyagok pedig sikerrel veszik fel a harcot a káros szabad gyökökkel, segítve a sejtek regenerálódását.
6. SAVANYÚ KÁPOSZTA
A fermentált káposzta tele van a bélrendszer egészsége szempontjából fontos probiotikumokkal, így a 40 év feletti nők számára kötelező tápanyag. Bizonyított, hogy a jótékony baktériumok nemcsak az emésztőrendszernek tesznek jót, hanem javíthatják az immunrendszer működését, jó irányba befolyásolhatják a hangulatot, és segítenek megőrizni a bőr szépségét is.
7. ÉTCSOKOLÁDÉ
Lehet, hogy nem a csokoládé az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a negyven év feletti nők táplálkozásáról beszélünk, de ez a kényeztető finomság valóban csodákra képes. Az első és legfontosabb, hogy fogyasztásával csökkenteni tudjuk az édesség utáni vágyakozást úgy, hogy nem viszünk be több tucat üres kalóriát a szervezetünkbe. Másrészt az étcsokoládé flavonolokban gazdag, amelyek védik a szívet, csökkentik a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség kialakulásának kockázatát. Arra figyeljünk, hogy legalább 70% kakaótartalmú, és 6 grammnál kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó csokit válasszunk nassoláshoz.
8. SÖTÉT LEVELES ZÖLDEK
A haragos zöldek, mint a spenót, a kelkáposzta nagy mennyiségű K-vitamint, luteint, folsavat, kalciumot és béta-karotint tartalmaznak, amelyek segítenek az agyműködés frissen tartásában, javítják a memóriát és a szem egészségében is fontos szerepet játszanak.
9. BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK
Gyönyörű színűk árulkodik jótékony hatásukról: a sötét és gazdag vörös, lila színük azt jelzi, hogy tele vannak olyan tápanyagokkal, antioxidáns hatóanyagokkal, amelyek erősítik az immunrendszert, számos betegséggel szemben védelmet biztosítanak ráadásul az éhség csillapításában is fontos szerepet játszanak.
10. FOKHAGYMA
A fokhagyma maga a csoda, különösen a negyven év feletti nők számára. Tápanyagokban gazdag, természetes antibakteriális hatása van, kevés kalóriát tartalmaz. Segít szabályozni az ösztrogénszintet, így csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
További ételekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)