Ezért imádjuk ma is gyerekkorunk kedvencét, a kenőmájast

Rákentük a kenyérre, és felvágtuk mellé a paradicsomot vagy a paprikát – ma sincs ez másképp.

null

A kenőmájas már gyerekkorunkban is ott lapult a legtöbb család konyhájában. Reggelire vagy uzsonnára rákentük egy szelet friss kenyérre, és felvágtuk mellé a paradicsomot, a zöldhagymát vagy a paprikát. Mutatjuk, miért imádjuk a mai napig – írja a mindmegette.hu.

 

1. TELE VAN VITAMINOKKAL

A máj - legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé - a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban ( A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin) és ásványi anyagokban gazdag táplálék. Így nemcsak finom, de egyben nagyon tápláló és tartalmas fogás is kenyérre kenve, ami még ma is nagy kedvenc, ha kirándulni vagy piknikezni indulunk.

 

2. TÖBBFÉLE ÍZESÍTÉSBEN IS KAPHATÓ

Míg a 80-as években csak a sima, natúr ízekben lehetett kapni, ma már jó néhány különleges ízesítésben elérhető - például majorannás, kolbászfűszeres, medvehagymás vagy sült paprikás változatban is be lehet őket szerezni.

Akár a hagyományos, akár az extrább verziót választjuk, felhasználásával isteni melegszendvicskrémet is készíthetünk!

 

3. MENNYEI HIDEGTÁLAKAT, LEVESEKET VAGY AKÁR FŐÉTELEKET IS KÉSZÍTHETÜNK A FELHASZNÁLÁSÁVAL

A kenőmájast persze nemcsak „retró” formában lehet fogyasztani. Szuperül passzolnak hozzá a gyümölcsök, esetleg a lencse vagy gomba is, melyek kombinálásával mennyei hidegtálakat készíthetünk.

Sőt, akár levesek vagy főételek alapjául is szolgálhat. Például a májgaluskás zöldségleves vagy a májas rántott palacsinta hamar a család kedvence lehet!

 

4. TÖKÉLETESEN PASSZOLNAK HOZZÁ A FINOM BOROK

Májételekhez a száraz cabernet savignon vagy a testes bikavér tökéletesen illik. A félédes vagy édes csemegeborokat, valamint a gyümölcsös ízű aszúborokat pedig főként a liba- vagy a kacsamájhoz ajánlják.

 

5. A CSIRKEMÁJ BOLDOGSÁGHORMON-FORRÁS

Tudtátok? A csirkemájban megtalálható triptofánt szervezetünk a jó hangulatunkkal kapcsolatos szerotonin előállításához használja fel. Tehát - akár a csokoládé - a máj boldogsághormon-forrás.

 

Ötletes receptvideókért tekintse meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

 

Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.