Az elmúlt napokban azért kapott nagyobb figyelmet a közösségi oldalakon az egyik legismertebb mogyorókrém, mert február 5-én ünnepeltük a Nutella világnapját. Ennek apropóján készülhetett a következő, kissé sokkoló illusztráció is arról, hogy miből is készül pontosan ez a finomság.
Nem csoda, hogy sokak számára mellbevágóan hat a látvány, hiszen a polcról leemelve mindez nem ennyire egyértelmű még akkor sem, ha az üveg hátulján tételesen láthatjuk, miből mennyi került bele.
A Magyarországon kapható Nutella összetevői így alakulnak:
- 55% cukor
- 13% pálmaolaj, mogyoró
- 7,4% zsírszegény kakaópor
- 8,7% sovány tejpor
- 15,9% tejsavópor, emulgeálószerek
A százalékos lebontást elnézve könnyen kiszámolható, hogy az 55% cukortartalom esetén 15 gramm Nutellában 8,5 gramm cukor van, ami nagyjából két teáskanálnak felel meg. Annak fényében, hogy szervezetünknek nem igazán van szüksége finomított cukrokra, ez a mennyiség soknak mondható, ráadásul az elhízás és a cukorbetegség egyik fő kiváltó oka is lehet.
Ezzel persze nem azt szeretnék sugallni, hogy teljesen zárjuk ki az életünkből a mogyorókrémet, csupán csak arra szeretnének bíztatni, hogy mértékkel fogyasszuk.
Tudható, hogy mindez nem egyszerű, de így könnyen elkerülhetjük a szervezetünkbe juttatott felesleges kalóriamennyiséget.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)