Így nézne ki az egyik nagy kedvencünk, a hozzávalók elkeverése nélkül

Egy ideje már lázban tartja a Reddit közösségét az a kép, ami azt hivatott illusztrálni, hogy milyen összetevőkből áll a mogyorókrém, mielőtt teljesen összekevernék. Persze eddig sem azért ettük ezt a csemegét, mert annyira egészséges, hanem azért, mert sajnos tényleg durván finom.

null

Az elmúlt napokban azért kapott nagyobb figyelmet a közösségi oldalakon az egyik legismertebb mogyorókrém, mert február 5-én ünnepeltük a Nutella világnapját. Ennek apropóján készülhetett a következő, kissé sokkoló illusztráció is arról, hogy miből is készül pontosan ez a finomság.

A Nutella összetevői Forrás: Mindmegette.hu

Nem csoda, hogy sokak számára mellbevágóan hat a látvány, hiszen a polcról leemelve mindez nem ennyire egyértelmű még akkor sem, ha az üveg hátulján tételesen láthatjuk, miből mennyi került bele.

A Magyarországon kapható Nutella összetevői így alakulnak:

  • 55% cukor
  • 13% pálmaolaj, mogyoró
  • 7,4% zsírszegény kakaópor
  • 8,7% sovány tejpor
  • 15,9% tejsavópor, emulgeálószerek

A százalékos lebontást elnézve könnyen kiszámolható, hogy az 55% cukortartalom esetén 15 gramm Nutellában 8,5 gramm cukor van, ami nagyjából két teáskanálnak felel meg. Annak fényében, hogy szervezetünknek nem igazán van szüksége finomított cukrokra, ez a mennyiség soknak mondható, ráadásul az elhízás és a cukorbetegség egyik fő kiváltó oka is lehet.

Ezzel persze nem azt szeretnék sugallni, hogy teljesen zárjuk ki az életünkből a mogyorókrémet, csupán csak arra szeretnének bíztatni, hogy mértékkel fogyasszuk.

Tudható, hogy mindez nem egyszerű, de így könnyen elkerülhetjük a szervezetünkbe juttatott felesleges kalóriamennyiséget.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.