Laboratóriumi tesztek alá vetették az ételízesítőket

Kiderült, hogy melyik termék ízlett legjobban a tesztcsapatnak!

null

A termékteszten a Nébih szakemberei összesen 35 féle speciális ízesítés nélküli ételízesítőt ellenőriztek, melyek közül 29 sót és adalékanyagot/aromát is tartalmazott, 3 termék tartalmazott sót, azonban adalékanyag/aromamentes volt, 3 termék pedig ételízesítő só- és adalékanyag/aromamentes volt – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.

 

Laboratóriumi vizsgálatok

 

Jelölési hibák

 

Az ételízesítők jelölésvizsgálata során a szakemberek számos problémával találkoztak. Gond volt többek között a zöldség összetevők feltüntetésével, a származásra vonatkozó jelöléssel, a tápértékjelöléssel és a szárított zöldségek mennyiségének jelölésével is. 

A 35 termékből 27 termék esetében hatósági eljárás indult.

A megállapított hibákért élelmiszerellenőrzési bírságot szabtak ki megközelítőleg 2.300.000 Ft értékben.

Ezek időközben lezárultak, a bírság kiszabása mellett a Nébih kötelezte az előállítókat és a forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, valamint a jelölési hibák határidőre történő kijavítására.

 

Allergének jelenléte

 

Továbbá az allergének vizsgálata során a zellerrel is akadtak problémák. A laboratóriumi vizsgálatok 5 hazai előállítású termékben is kimutatták a zeller allergén jelenlétét, holott erre sem az összetevők között, sem keresztszennyeződésként nem történt utalás. A Nébih - már a tesztfolyam elején, 2021 júliusában - azonnali hatállyal elrendelte az adott megnevezésű összes terméktétel forgalomból való kivonását minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre tekintet nélkül, és megtiltotta a forgalomba hozatalát, valamint a vizsgált terméktételek fogyasztóktól való azonnali visszahívására is szükség volt.Ezen termékek a zeller allergénre való utalást is tartalmazó jelöléssel újból forgalomba kerülhettek.

Melyik volt a legfinomabb?

Az ételízesítők hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. A teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben. A résztvevők 35 ételízesítőt kóstolhattak meg. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.