MI BEFOLYÁSOLJA AZ ELTARTHATÓSÁGOT?
Egy étel, élelmiszer eltarthatósága több tényezőtől is függ: tárolási hőmérséklettől, az összetételtől, az elkészítés módjától és a csomagolástól. Alacsonyabb hőmérsékleten az ételek tovább elállnak, pláne, ha megfelelően csomagoljuk, így lassítva az organizmusok szaporodását – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A magas víz- és fehérjetartalmú élelmiszerek, pl. hússal, tejjel, tojással készült termékek kevesebb ideig tarthatók el.
HÁNY FOKON TÁROLJUNK?
A készételeket, főtt ételeket mindenképpen hűtőszekrényben érdemes tárolni, amelynek ideális hőmérséklete a hűtőszekrényben 0-4°C között, a fagyasztóban pedig -18°C van. Ebben az intervallumban az élelmiszerek még nem fagynak meg, viszont elég alacsony ahhoz a hőmérséklet, hogy a mikróbák szaporodása jelentősen lelassuljon. Könnyebb ebben az állapotban a fagyasztóba áttenni.
TÖKÉLETES CSOMAGOLÁS
Az ételt ne abba tegyük be a hűtőszekrénybe, fagyasztóba, amiben készült. Minél kisebb adagokra szedjük szét, annál jobb. A doboz pedig legyen lapos, hogy minél jobban át tudjon hűlni.
VÁLASZD KETTÉ!
A főtt és nyers ételt mindig válasszuk külön, véletlenül se tegyük őket egy dobozba. A hosszabb távú fagyasztás során fontos a légmentes csomagolás, húsokhoz használj légmentes, speciális tasakokat.
EZEKET INKÁBB NE DERMESZD
Néhány élelmiszer esetén a fagyasztva tárolás kifejezetten kerülendő, mivel azok minősége az alacsony hőmérséklet hatására romlik.
Ne fagyasszunk le nyers egész tojást, tejszínt, salátákat és főtt tésztát.
HONNAN TUDJUK, HOGY AZ ÉTEL ROMLOTT?
A romlásnak gyakran szemmel jól látható jelei vannak:
az élelmiszernek megváltozik a színe, szaga, vagy például nyálkás lesz a felülete, penésztelepek jelennek meg, illetve íze savanyú lesz.
Ezek egyértelmű jelei annak, hogy az étel hiába volt a fagyasztóban vagy hűtőben, már fogyaszthatatlan.
CSAK MELEGEN!
Fagyasztás után az ételmaradékot jó alaposan fel kell forralni fogyasztás előtt. Ennek ideális hőmérséklete minimum 75°C. A melegítés nem csak az ízek miatt fontos, hanem hogy lássuk, ha az étel esetleg már nem ehető, mert mégis tönkrement.
MIKOR, MIT, MENNYIT?
Az elpakolandó alapanyagokat, maradékokat címkézzük fel a könnyebbség érdekében.
Lássuk el őket egy dátummal, hogy ki tudjuk számítani, nagyjából még meddig lesz fogyasztható. Ezen kívül azt is ráírhatjuk, hogy mit tartalmaz a csomagolás, így egyszerűbb megtalálni, amit keresünk. Minél kevesebbet és gyorsabban nyitogatjuk a fagyasztót, annál jobbat teszünk az ételnek.
REND A LELKE MINDENNEK
Fontos, hogy a hűtőszekrény és fagyasztó ne legyen túlzsúfolt, a behelyezett élelmiszerek, ételek között járjon a hideg levegő. Érdemes úgy pakolni, hogy amit korábban kell elfogyasztani, ne csússzon hátra vagy alulra.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)