Hat gasztrotrend a 2022-es évre

Ázsiai ízutazás, füstös BBQ, umami és fenntarthatóság – ezek jellemzik az idei gasztronómiát.

null

Ázsiai ízutazás, füstös BBQ, umami és fenntarthatóság – ezek jellemzik 2022-ben a trendeket a nemzetközi gasztronómiai szakemberek véleménye szerint – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

 

ÁZSIA A KONYHÁBA KÖLTÖZIK!

A 2022-es gasztro trendekben az ázsiai ízvilág dominál, így, ha eddig nem volt kedvence a távol-keleti konyha, akkor ideje ilyen irányban is kiszélesíteni a kamra polcainak tartalmát. Bár hazánkban kevésbé ismert, a sriracha a világ egyik legnépszerűbb csípős szósza. Amennyiben szeretné igazán pikánssá tenni ételeit és kedveli a kifejezetten erős ízvilágot, mindenképp szerezzen be egy üveggel! És ha már a karakteres ízeknél tartunk: hallott a juzuról, azaz japáncitromról? A rendkívül magas C-vitamin tartalmú gyümölcs külseje a mandarinra hasonlít, íze viszont a citrom és a grapefruit keveréke. Japánban sokféleképp használják fel.

 

AZ ÖTÖDIK ÍZ

Édes, sós, savanyú, keserű és a rejtélyes ötödik az íz, az umami. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, másfelé a világban „kínai ízként” vagy „húsízként” szokták jellemezni, de tulajdonképpen a monoszódium-glutamát jelenlétét takarja. Egyebek mellett a paradicsomban, a sajtokban, halfélékben és a spenótban is érezhető. Érdekesség, hogy életünk legelső találkozása az mamival az anyatejes tápláláskor történik.

 

BORS ÉS BALZSAMECET

Számos séf fedezi fel magának újra a balzsamecet egyszerre édes és fanyar ízét, amivel még a legegyszerűbb salátákat is meg lehet bolondítani, amikor könnyen szeretnénk nagyot villantani a vendégek előtt. Ha pedig borsról van szó, nem minden fekete vagy fehér. Érdemes kísérletezni ezzel a közkedvelt fűszerrel is, ugyanis egészen új ízvilágot nyújthat például a szecsuáni vörösbors vagy a sarawak bors.

 

GRILLEZÉS HELYETT BBQ

A barbecue fán vagy faszénen, indirekt módon, forró füstön, állandó alacsony hőfokon (110-150 fok között), lassan történő sütést jelent. Kell hozzá tehát idő – és egy jó BBQ tojás – de megéri a befektetett energiát, ugyanis a füstön sült ételek íze páratlan élményt nyújt a húsos fogások kedvelőinek.

 

További trendekért, újdonságokért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.