Fagyasztóba tenni a kenyeret több okból is jó ötlet – olvasható a Mindmegette cikkében.
Egyrészt az otthon sütött kenyerek, csakúgy, mint a kézműves pékáruk tartósítószer nélkül készülnek, így akár már 1-2 nap alatt megpenészedhetnek, fogyasztásra alkalmatlanná válnak.
Másrészt jó érzés minden nap friss pékárut enni, de a hétköznapi rohanásában szinte megvalósíthatatlan feladat a vásárlás (pláne a sütés). Viszont ha bevásárlás, sütés után lefagyasztunk néhányat, a hét bármely napján, reggel vagy akár este is könnyedén friss kenyeret varázsolhatunk az asztalra.
Gondoljon előre!
Az első lépés annak meghatározása, hogy mennyi ideig fogod a kenyeret a fagyasztóban tárolni.
Bármilyen kenyeret, pékárut ugyanis, amit egy hónapon belül felhasználsz, elég egy réteg csomagolóanyaggal beborítani.
Ha ennél tovább szeretné „elraktározni”, a legjobb, ha dupla rétegű csomagolással óvja meg a kellemetlen szagoktól.
A lefagyasztott kenyereket, pékárukat ajánlott 3 hónapon belül felhasználni – ennyi idő alatt biztosan nem lesz gond a minőséggel.
Fóliától a szilikonig
A csomagolás egyszerű: egy darab fóliába tekerje bele a kenyeret és már kész is van, mehet a hűtőbe a szénhidrátbomba! Más anyagok, mint például fagyasztózacskók, újrafelhasználható szilikonos csomagolók is használhatók.
A lényeg a légmentes lezárás: ezzel a módszerrel a kenyér megőrzi állagát és ízét.
Ha hosszabb időre tervezi a fagyasztást, mindenképpen kell egy második réteg csomagolóanyag. Ez lehet műanyag fólia, erősebb alumíniumfólia, szilikon zacskó vagy akár egy nagyobb, légmentesen záródó, fagyasztható műanyag doboz is. Ügyeljen arra, hogy ezt a réteget is légmentesen zárd le!
A gyorsfagyasztás is működik
A gyorsfagyasztás elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű eljárásról van szó és jól alkalmazható, ha kenyérszeleteket fagyasztana le. Fogjon egy nagy tepsit, és fektesse el benne a szeleteket egy rétegben. Ne zsúfolja össze, ne érjenek egymáshoz, mert úgy elveszíthetik a formájukat, vagy egy nagy fagyott kenyérszeletté állhatnak össze. Tegye a fagyasztóba 1-2 órára a tepsit, hogy a kenyér külső rétege megfagyjon és megakadályozza, hogy a szeletek összetapadjanak, majd a fent leírt módszerrel csomagolja be a szeleteket és tegye vissza a mélyhűtőbe.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)