Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?

Nem árt, ha tisztában van azzal, hogyan őrizheti meg a cipók, kiflik, zsemlék frissességét megfelelő tárolással.

null

Fagyasztóba tenni a kenyeret több okból is jó ötlet – olvasható a Mindmegette cikkében.

Egyrészt az otthon sütött kenyerek, csakúgy, mint a kézműves pékáruk tartósítószer nélkül készülnek, így akár már 1-2 nap alatt megpenészedhetnek, fogyasztásra alkalmatlanná válnak.

Másrészt jó érzés minden nap friss pékárut enni, de a hétköznapi rohanásában szinte megvalósíthatatlan feladat a vásárlás (pláne a sütés). Viszont ha bevásárlás, sütés után lefagyasztunk néhányat, a hét bármely napján, reggel vagy akár este is könnyedén friss kenyeret varázsolhatunk az asztalra.

Gondoljon előre!

Az első lépés annak meghatározása, hogy mennyi ideig fogod a kenyeret a fagyasztóban tárolni.

Bármilyen kenyeret, pékárut ugyanis, amit egy hónapon belül felhasználsz, elég egy réteg csomagolóanyaggal beborítani.

Ha ennél tovább szeretné „elraktározni”, a legjobb, ha dupla rétegű csomagolással óvja meg a kellemetlen szagoktól. 

A lefagyasztott kenyereket, pékárukat ajánlott 3 hónapon belül felhasználni – ennyi idő alatt biztosan nem lesz gond a minőséggel.

Fóliától a szilikonig

A csomagolás egyszerű: egy darab fóliába tekerje bele a kenyeret és már kész is van, mehet a hűtőbe a szénhidrátbomba! Más anyagok, mint például fagyasztózacskók, újrafelhasználható szilikonos csomagolók is használhatók.

A lényeg a légmentes lezárás: ezzel a módszerrel a kenyér megőrzi állagát és ízét.

Ha hosszabb időre tervezi a fagyasztást, mindenképpen kell egy második réteg csomagolóanyag. Ez lehet műanyag fólia, erősebb alumíniumfólia, szilikon zacskó vagy akár egy nagyobb, légmentesen záródó, fagyasztható műanyag doboz is. Ügyeljen arra, hogy ezt a réteget is légmentesen zárd le!

A gyorsfagyasztás is működik

A gyorsfagyasztás elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű eljárásról van szó és jól alkalmazható, ha kenyérszeleteket fagyasztana le. Fogjon egy nagy tepsit, és fektesse el benne a szeleteket egy rétegben. Ne zsúfolja össze, ne érjenek egymáshoz, mert úgy elveszíthetik a formájukat, vagy egy nagy fagyott kenyérszeletté állhatnak össze. Tegye a fagyasztóba 1-2 órára a tepsit, hogy a kenyér külső rétege megfagyjon és megakadályozza, hogy a szeletek összetapadjanak, majd a fent leírt módszerrel csomagolja be a szeleteket és tegye vissza a mélyhűtőbe.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.