Sikeres, kiegyensúlyozott, ám ez nem volt mindig így: évekkel ezelőtt különféle fájdalmakkal, légzési nehézségekkel és sérülésekkel küszködött. Karrierjét egy különös találkozásnak köszönheti egy orvossal, aki megmutatta, hogy milyen fontos a helyes táplálkozás, a megfelelően összeállított étrend.
Djokovic glutén- és tejmentes diétát követ, kerüli a finomított cukrok fogyasztását – olvasható a Mindmegette cikkében.
Elkötelezettsége rendkívüli – ahogy az egy sportikontól elvárható. Miután megnyerte a közel hatórás döntőt Rafael Nadal ellen a 2012-es Australian Openen, Djokovic csokoládéra vágyott, amit akkor már 18 hónapja nem evett.
Gyógytornásza hozott neki egy tábla csokit: Djokovic letört belőle egy kockányit, élvezte, ahogy elolvad a szájában a finomság, majd a többit visszaadta...
Felismerés, némi segítséggel
2010-ben Djokovic fiziai erőnléte igencsak megkérdőjelezhető volt. Gyakran lett rosszul a meccsek alatt is, többször hányt, és arra is volt példa, hogy elájult.
A Jo-Wilfried Tsonga elleni negyeddöntős mérkőzése a 2010-es Australian Openen kemény csatává vált elsősorban önmagával szemben. Novák honfitársa, Dr. Igor Csetojevics holisztikus orvos a televízióban nézte a mérkőzést, és nem tudta elhinni, hogy Novak légzési nehézségekkel küzd és egyre csak gyengül. Úgy döntött, segítséget nyújt a teniszezőnek.
A tapasztalt szakember ugyanebben az évben Horvátországban találkozott a szerbbel, és gyanúja gyorsan beigazolódott: megállapította, hogy Djokovicnak gluténallergiája van (a glutén a búzában található fehérjeféle), a légzési problémáit az emésztőrendszer egyensúlyhiánya okozza, amely segíti a méreganyagok felhalmozódását a belekben.
Emellett a vérteszt kimutatta, hogy szervezete nem tolerálja a tejtermékeket sem, és enyhe érzékenységet mutatott a paradicsommal szemben is.
Djokovic kétségbeesett, hiszen a kenyér és más gluténtartalmú ételek nélkül elképzelni sem tudta az életét – szüleinek pizzériája volt, imádta az ott sütött tésztákat. Az orvossal egyeztetve először csak annyit vállalt, hogy két hétig nem eszik glutént és tejterméket.
Eleinte nagyon nehéz volt. Vágyódtam a kenyér puhaságára, a ropogós pizzatésztára, az édes péksüteményekre
– mesélte később.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Novak Djokovic (Forrás: Flickr)