Novak Djokovic étrendje, a bajnok titka

A világranglistán második Novak Djokovic az utóbbi időben a koronavírus oltással kapcsolatos nézetei miatt került a hírek élére, de ez nem csorbítja sportteljesítményét.

null

Sikeres, kiegyensúlyozott, ám ez nem volt mindig így: évekkel ezelőtt különféle fájdalmakkal, légzési nehézségekkel és sérülésekkel küszködött. Karrierjét egy különös találkozásnak köszönheti egy orvossal, aki megmutatta, hogy milyen fontos a helyes táplálkozás, a megfelelően összeállított étrend.

Djokovic glutén- és tejmentes diétát követ, kerüli a finomított cukrok fogyasztását – olvasható a Mindmegette cikkében.

Elkötelezettsége rendkívüli – ahogy az egy sportikontól elvárható. Miután megnyerte a közel hatórás döntőt Rafael Nadal ellen a 2012-es Australian Openen, Djokovic csokoládéra vágyott, amit akkor már 18 hónapja nem evett.

Gyógytornásza hozott neki egy tábla csokit: Djokovic letört belőle egy kockányit, élvezte, ahogy elolvad a szájában a finomság, majd a többit visszaadta...

Felismerés, némi segítséggel

2010-ben Djokovic fiziai erőnléte igencsak megkérdőjelezhető volt. Gyakran lett rosszul a meccsek alatt is, többször hányt, és arra is volt példa, hogy elájult.

A Jo-Wilfried Tsonga elleni negyeddöntős mérkőzése a 2010-es Australian Openen kemény csatává vált elsősorban önmagával szemben. Novák honfitársa, Dr. Igor Csetojevics holisztikus orvos a televízióban nézte a mérkőzést, és nem tudta elhinni, hogy Novak légzési nehézségekkel küzd és egyre csak gyengül. Úgy döntött, segítséget nyújt a teniszezőnek.

A tapasztalt szakember ugyanebben az évben Horvátországban találkozott a szerbbel, és gyanúja gyorsan beigazolódott: megállapította, hogy Djokovicnak gluténallergiája van (a glutén a búzában található fehérjeféle), a légzési problémáit az emésztőrendszer egyensúlyhiánya okozza, amely segíti a méreganyagok felhalmozódását a belekben.

Emellett a vérteszt kimutatta, hogy szervezete nem tolerálja a tejtermékeket sem, és enyhe érzékenységet mutatott a paradicsommal szemben is.

Djokovic kétségbeesett, hiszen a kenyér és más gluténtartalmú ételek nélkül elképzelni sem tudta az életét – szüleinek pizzériája volt, imádta az ott sütött tésztákat. Az orvossal egyeztetve először csak annyit vállalt, hogy két hétig nem eszik glutént és tejterméket.

Eleinte nagyon nehéz volt. Vágyódtam a kenyér puhaságára, a ropogós pizzatésztára, az édes péksüteményekre

– mesélte később.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Novak Djokovic (Forrás: Flickr)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.