Mint ismert, Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés tekintetében. Ez annyit jelent, hogy a hatályban lévő rendelkezés szerint semmilyen tűréshatár, vagy felső limit nincs.
Ha vezetés közben egy közúti ellenőrzés során történt szondázásnál, rosszabb esetben a rendőr által elrendelt vérvételnél kiderül, hogy alkoholt fogyasztottunk, azonnal jön a büntetés, aminek mértéke leginkább a véralkoholszinttől, vagy a légalkohol-koncentrációtól (is) függ – olvasható a Mindmegette cikkében.
Bűncselekmény, vagy szabálysértés?
Ha a szervezetünkben található véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor nem bűncselekményről, hanem szabálysértésről beszélünk.
Ha az ittas sofőr szervezetében a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációnál, illetve a kilélegzett levegőben a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol található, akkor bizony már bűncselekményről beszélünk, így a büntetés is jóval súlyosabb.
A retorzió mértéke igen nagy skálán mozog.
A zéró tolerancia bevezetése óta az alkoholos befolyásoltság alatt történő járművezetés vétsége a több százezer forintot is elérő pénzbüntetésen túl akár több éves eltiltást is eredményezhet a járművezetéstől, utánképzésen kell részt vennünk, ám ha a szabálysértés kiemelkedően súlyos, akár az elzárás is indokolt lehet.
Ennyit várjon, ha ivott, de vezetne
Sokan úgy gondolják, hogyha alkoholra eszünk, akkor hamarabb felszívódik. Ez egy hatalmas tévhit!
Az étel, így a zsír sem közömbösíti az alkoholt. Hasonlóan városi legenda az is, hogy a fröccs rendben van, ha vezetünk, ugyanis hígítva kevésbé árt. A leheletünket könnyedén elnyomhatjuk valamilyen mentolos cukorkával, vagy néhány fej hagymával, ám ettől még a vérünkben ugyanúgy ott lesz az alkohol, amit a szonda lazán ki is mutat. A kávét is gyorsan felejtse el mindenki. Bármennyire is jól esik egy fekete, az nem segíti a lebontást.
Erre csak a májunkban dolgozó enzimek képesek, ami minden ember esetében más tempóban történik.
Az olyan tényezők, mint az életkor, a testzsírtartalom, az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége és azok zsírtartalma is jócskán befolyásolja a az alkohol lebontásának folyamatát. Az sem mindegy, hogy éhgyomorra ittunk-e, vagy szedünk-e valamilyen gyógyszert, ahogy az sem, hogy mennyi idő alatt végeztünk az adott alkoholmennyiséggel.
A teljes cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)