A januárban meghirdetett országos receptversenyen amatőr cukrászok vehettek részt, a benyújtott recepteket viszont világszerte ismert szakértőkből álló zsűri - köztük Mary Berry, a nemzet cukrászának számító szaktekintély - véleményezte, és az eredményt Kamilla cornwalli hercegnő, Károly trónörökös felesége hirdette ki. A receptverseny a brit uralkodó trónra lépésének 70. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt - olvasható a Mindmegette magazin hasábjain.
A versenyre ötezren neveztek be - életkoruk a BBC ismertetése szerint nyolctól 108 évig terjedt -, és a zsűri közülük választotta ki a döntőbe került ötfős mezőnyt.
A versengésből az északnyugat-angliai Southportban élő Jemma Melvin került ki győztesen citromkrémes piskótatekercsekből, citromos-narancsos zseléből, citromos pudingból, mandarinszószból, amaretti-kekszekből és tejszínhabból álló rétegzett desszertjével. (A trifle egy jellegzetesen angol édesség, amely leginkább egy óriási pohárkrémhez hasonlítható.)
A versenykiírásoknak megfelelően a nyertes receptet megosztják a nyilvánossággal, és az e recept alapján készült desszertet felszolgálják a platinajubileumi ünnepségsorozat fénypontján, a június eleji négynapos munkaszüneti hétvégén rendezendő össznépi piknik, a Big Jubilee Lunch több ezer résztvevőjének.
A versenyfeltételek között szerepelt az is, hogy a nyertes alkotás könnyen elkészíthető legyen, és így az országszerte tervezett számtalan utcabálon is fel lehessen szolgálni.
Ezeket a rendezvényeket június 2-5. között tartják, és a brit kormány az akkori hétvége előtti két napra is munkaszünetet hirdetett.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)