Kincs a „szemétből”
A spárgának ez a része valóban nehezen rágható, szálas, így nem alkalmas arra, hogy egészben fogyasszuk.
Megfelelően elkészítve – azaz megszabadulva a szálaktól – nem kell kidobnunk egy darabját sem a sípoknak – olvasható a Mindmegette cikkében. (Ha úgy látja, hogy egy csomag spárga kevés levesnek, bátran gyűjtögesse a végeket a fagyasztódban a spárgaszezonban és főzzön levest akkor, ha már összegyűlt egy nagy adag.)
Akár frissen, akár fagyasztva használja fel, az elkészítés módja ugyanaz: tegye fel a spárgát annyi vízbe főni, amennyi ellepni. Kb. 40 perc alatt ezek a szálas darabkák megpuhulnak. Ezután jöhet a pürésítés: szűrőn addig passzírozzuk, amíg minden folyadék kimegy belőle, vagy hagyományos turmixgépben pörgessük át. Utóbbi esetben is át kell szűrni, mert a szálakkal a gép sem birkózik meg!
Ha kész a püré, következhet az ízesítés: fokhagymát pároljunk meg olívaolajon, adjunk hozzá apróra vágott burgonyát és vöröshagymát. Pár perc után mehet hozzá a spárgapüré és ha szükséges, kevés víz. Ha a burgonya megpuhult, turmixoljuk át a levest botmixerrel, adjunk hozzá citromlevet, sót és borsot. Krémesebb lesz a végeredmény, ha a végén tejszínt keverünk hozzá.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)